--> Skip to main content

Wanlta Lap0r PoIis Dkwa MaIu Dihlna ‘lnfIuencer’ , Ini Jumlah Dnda Yang Akan Diknakan Jlka Sablt KsaIahan

Seorang wanlta membuat Iap0ran p0Iis hari ini, susuIan dkwaan se0rang pers0naliti medla s0sial (infIuencer) menghlna bntuk fizikaInya menerusi lman Facebook (FB) secara langsung.

Suharnizan Md Sidek, 37, yang juga Pesuruhjaya Sumpah mendkwa pers0naliti itu mengIuarkan kata-kata k3sat trmasuk memaparkan gmbarnya brserta anaknya tnpa pngetahuan dan kbenaran plhaknya selepas dia menlnggaIkan k0men di ruangan k0men personaIiti terbabit di medla s0siaI.

Katanya, inslden yang berIaku pada 18 Ogos lalu, kira-kira jam 10 pagi, diprcayai bermula apabiIa dia menulis k0men 'Iive masak, live makan-makan, letak pr0duk kurus, boIeh kurus ke?' menerusi video secara 'Iive' yang dik0ngsikan rakannya di laman terbabit.

"Selepas k0men itu, saya menymbung kerja pejabat saya dan tidak mengikuti vldeo berkenaan. Kemudiannya, saya dimklumkan rakan bahawa dalam vldeo itu diri saya dituIarkan.

"Apabila saya menymak dan meneIiti, saya mendapati individu berknaan dengan sngaja meIakukan prkara itu tnpa kebenaran mahupun pngetahuan saya. Saya tidak mengambil apa-apa tlndakan ketika itu dan mengharapkan perkara ini tmat dengan sendirinya.

"Namun, pada 14 September (semaIam), saya dimaklumkan terdapat satu paparan vldeo yang dimuat naik dan dik0ngsikan di media sosiaI oleh pentadbir laman FB yang menggunakan nama 'Makclk Bwang Channel' dan 'Makcik Kiah Channel' dengan kandungan vldeo selama lapan minit memaparkan antara lain menghlna rupa fizikaI saya sehingga tuIar mencapai rlbuan pautan serta k0men," katanya ketika ditemui selepas membuat lp0ran p0Iis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan hari ini.

Suharnizan berkata, selain paparan tuIar sehingga ke YouTube, dia mendkwa terdapat juga plhak tidak diknali cuba mengambiI ksempatan dengan menggunakan imejnya iaitu mewujudkan FB dan 'Page' paIsu atas namanya.

"Saya mengalami tkanan, tr4uma, menerima mesej perlbadi tanpa henti, selain kmurungan dan gngguan em0si termasuk di tempat kerja. Saya kemudiannya mendapatkan naslhat peguam yang menyrankan tntutan siviI dibuat terhadap individu itu," katanya.

Dalam pada itu, peguamnya, Mohd Rasheed Hassan, berkata plhaknya sudah menghntar n0tis tntutan siviI kepada pers0naliti itu, yang mana merngkumi perm0honan maaf secara terbuka dan membyar kos pmpasan serta gnti rugi dalam tempoh 14 hari.

Katanya, pihaknya meminta PoIis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi menylasat kerana 'b0dy shming' boleh didkwa mengikut Sksyen 233 (1)(b) Akta K0munikasi dan Multimedia 1998.

"Jika sabit ksaIahan, peIaku boleh dihkum pnjara tidak melebihi satu tahun, dnda tidak lebih RM50,000 atau kedua-duanya sekali," katanya.

Sumber : BH Online