--> Skip to main content

Wanita R0hingya, Ketua Peny4mun ‘G3ng Jahan’ Diberk4s Polis

SHAH ALAM, 6 Sept – Polis memberk4s seorang wanita etnik R0hingya yang juga merupakan ketua kumpulan penjenay4h 'G3ng Jahan' dalam satu serbuan di sebuah rumah inap di Morib, Kuala Langat awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Klang Utara ACP Nurulhuda Mohd Salleh berkata wanita berumur 30 tahun itu yang dibvru sejak seminggu ditah4n dalam satu serbuan di sebuah rumah inap di Jalan Sri Bayu, Pantai Morib kira-kira pukul 2.30 pagi.

"Serbuan dijalankan oleh anggota Bahagian Sias4tan Jenay4h Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Utara dengan dibantu oleh anggota polis daripada Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor.

"Susulan serbuan berkenaan, anggota polis telah dibawa ke sebuah rumah di Taman Ria, Jenjarom, Kuala Langat dan men4han seorang lelaki warga tempatan berumur 39 tahun kerana dipercayai telah memaj4k sejumlah barangan kemas yang dipercayai dicvri oleh g3ng ini," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Nurulhuda berkata dalam serbuan berkenaan, polis turut merampas sebuah kereta jenis Proton Wira, surat paj4k gadai, telefon bimbit, dan sejumlah mata wang asing.

"Wanita R0hingya ini kini direm4n sehingga Selasa manakala lelaki warga tempatan berkenaan dibebaskan dengan jaminan polis dan kes disias4t mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseks4an dan kita (polis) sedang giat membvru saki-baki anggota kumpulan penjenay4h ini," katanya.

Pada Rabu lepas, Bernama melaporkan polis sedang membvru seorang wanita etnik R0hingya bersama tiga pengikutnya yang aktif melakukan kegiatan s4mun dan pec4h rumah di sekitar Klang, Kuala Selangor serta Kuala Langat sejak Februari lepas.

Wanita yang dikenali dengan nama Norjahan itu dikehendaki selepas enam konc0nya terdiri daripada tiga lelaki dan tiga wanita etnik R0hingya ditah4n dalam beberapa serbuan di sekitar daerah itu dan Kuala Langat sejak 28 Ogos lepas.

6 etnik R0hingya disyaki ahli G3ng Jahan ditah4n

NURULHUDA (kanan) menunjukkan gambar Norjahan dipercayai ketua geng samun. FOTO Muhd Asyraf Sawal.

TERDAHULU, Polis men4han enam warga Myanmar, termasuk tiga wanita, disyaki ahli G3ng Jahan yang aktif melakukan jenay4h s4mun serta pec4h rumah di sini dan beberapa daerah sekitar.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd Salleh, berkata kumpulan itu dipercayai dianggotai 10 orang etnik R0hingya dan aktif sejak Februari lalu.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd Salleh (dua dari kanan), menunjukkan gambar individu disyaki saki-baki ahli Geng Jahan yang sedang diburu polis. - NSTP/MUHD ASYRAF SAWAL Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd Salleh (dua dari kanan), menunjukkan gambar individu disyaki saki-baki ahli G3ng Jahan yang sedang dibvru polis. – NSTP/MUHD ASYRAF SAWAL

"Bertindak atas maklumat, jam 12.15 tengah malam Jumaat lalu, kita men4han dua svspek di sebuah hotel bajet di bandar Klang, seterusnya merampas sejumlah barang kemas dipercayai hasil kegiatan s4mun dan pec4h rumah.

"Susulan tangkapan itu, polis men4han empat lagi svspek di sekitar Klang dan Kuala Langat, selain merampas sejumlah barang kemas sudah dipaj4k oleh kumpulan berkenaan di dua kedai paj4k di Teluk Panglima Garang.

"Hasil rampasan barang kemas, telefon bimbit dan lain-lain dianggarkan berjumlah RM150,000," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Utara, di sini, hari ini.

Nurulhuda berkata, kesemua svspek ditah4n membabitkan masing-masing tiga lelaki dan wanita berusia 19 hingga 50 tahun itu memiliki kad Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) yang asli.

Katanya, hasil sias4tan mendapati modus operandi kumpulan itu ialah empat ahlinya akan menaiki sebuah kereta Perodua Alza dengan bersenjatakan parang.

Beliau berkata, kumpulan berkenaan menyasarkan m4ngsa s4mun di jalanan dan melakukan jenay4h pec4h rumah di rumah ketika penghuni tiada.

"Polis sedang mengesan saki-baki ahli kumpulan, iaitu seorang wanita dikenali sebagai Nurjahan yang dipercayai dalang utama, dan tiga lelaki dikenali sebagai Md Alam, Hussin serta Raziq," katanya.

Nurulhuda berkata, dengan penahanan svspek terbabit, polis percaya berjaya menyelesaikan 45 kes s4mun serta pec4h rumah di sekitar Klang, Kuala Langat dan Kuala Selangor, selain 17 kes lagi di Klang Utara.

Beliau berkata, kesemua svspek direm4n 14 hari bagi membantu sias4tan mengikut Seksyen 395 dan 397 Kanun Keseks4an.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd Salleh (tiga dari kiri), bersama barang rampasan hasil penahanan enam warga Myanmar etnik Rohingya disyaki ahli Geng Jahan. - NSTP/MUHD ASYRAF SAWAL

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd Salleh (tiga dari kiri), bersama barang rampasan hasil penahanan enam warga Myanmar etnik R0hingya disyaki ahli G3ng Jahan. – NSTP/MUHD ASYRAF SAWAL

Sumber: BERNAMA, Berita Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.