--> Skip to main content

Tak sedar diri jam 2 pagi, anak kongsi sikap arwah 3 hari sebelum pergi

PELAKON veteran Idris Mat Diah yang dikenali dengan watak Pak Andak menerusi drama bersiri popular 7 Hari Mencintaiku 2 meninggal dunia di Putrajaya pada usia 61 tahun jam 2.30 pagi hari ini.

Anak Allahyarham yang dikenali sebagai Alia berkata, bapanya didapati tidak sedarkan diri kira-kira jam 2 pagi sebelum mereka menghubungi ambulans.

Pasukan perubatan yang tiba kemudian mengesahkan Idris meninggal dunia jam 2.30 pagi.

Tak lalu makan

Alia turut memaklumkan dua, tiga hari ini, bapanya tidak mempunyai selera makan.

Terdahulu berita kematian Idris atau nama sebenarnya Mohd Idris Mohd Diah dimaklumkan menerusi ucapan takziah rakan-rakan artis dan penerbit drama buat ahli keluarga Allahyarham.

Antaranya pelakon drama bersiri Gerak Khas, Zulkifli Ismail, Kay Maria dan penerbit Raja Azmi.

Jenazah Idris disolatkan di Masjid Al-Faizin, Kepong, Kuala Lumpur dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Lagong, hari ini.

Idris pernah berlakon dalam filem Janin pada 2010 selain pelbagai drama bersiri dan telefilem popular antaranya Cucu Tauke Beras, Menantu Bilal, Andainya Takdir, Love You Mr Arrogant dan Zahir Tak Terucap.

Selain itu, Allahyarham juga pernah berkhidmat sebagai pustakawan di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas)

Dalam pada itu pihak Finas juga melahirkan rasa sedih atas pemergiann arwah

"FINAS dengan rasa sedih dan dukacita ingin mengucapkan salam takziah kepada seluruh keluarga pelakon veteran berkaliber dan penggiat seni yang dihormati, Allahyarham Mohd Idris Mohd Diah ataupun Idris Md Diah yang telah meninggal dunia pada hari Isnin, 14 September 2020. Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan di kalangan hamba-hambaNya yang soleh dan beriman.Al-Fatihah"

Berikut pula status terakhir arwah di fb yang mengundang sayu ramai

"Entah mengapa ramadhan kali ini… mengungkap sanubari ku… dengan imbauan… yang amat memilukan…. betapa teruja dengan kelulusan membuka kembali fb ku… dan terima kasih kawan kerana masih setia menunggu keputusanku… terima kasih kerana sudi menghulur tali persahabatan….. harap tahan dengan kerenah ku. … yg jarang sangat membuka akaun fb…."