--> Skip to main content

Spekvlasi Adik Bvnuh Diri, Kakak akhirnya tampil jelaskan sesuatu

Selepas berita mengenai anggota tentera Abdul Aziz Aznam yang meni-nggal dun-ia dipercayai terja-tuh dari tingkat tiga kuarters kediamannya di Kem Majidee 29 Ogos lalu mendapat liputan yang meluas, banyak spek-ulasi mengatakan yang ar-wah bertindak untuk bun-uh diri kerana tak tah-an did-era.

Pun begitu, kakak arw-ah, Azlinna Azman meminta agar orang ramai berhenti membuat apa-apa speku-lasi lebih-lebih lagi mengaitkan keja-dian ini dengan tindakan bu-nuh diri kerana dakw-aan ini meng-guris pera-saan keluarga terutamanya ibu mereka, lapor Sinar Harian.

Kami sedang lalui saat yang s-ukar, jadi saya harap masyarakat tak membuat spe-kulasi mengenai kej-adian itu."

Tambahnya lagi, keluarganya masih belum menerima apa-apa perkembangan lanjut mengenai sias-atan kema-tian adiknya ini.

Ada beberapa laporan polis yang kami buat kerana mahu keadilan ditegakkan dalam kes ini, jadi saya harap orang ramai dan pihak-piha tertentu hentikan spek-ulasi mengenai kejad-ian itu.

Em-osi mak masih belum sta-bil dan kami sendiri tak pasti apa sebenarnya yang berlaku, jadi kita tunggu sajalah sia-satan lanjut nanti."

Arw-ah Abdul Aziz menghemb-uskan na-fas tera-khir pada jam 2.30 petang, Ahad lalu lepas sembilan hari dira-wat di ICU Hos-pital Sultanah Nora Ismail akib-at keced-eraan pa-rah di kep-ala dan ba-dan.

'Pipi ar-wah digo-sok ber-us be-si, sering ditum-buk'

BATU PAHAT: Pipi digo-sok dengan ber-us be-si dan sering kali ditum-buk, itu yang pernah dia-dukan Allahya-rham Abdul Aziz Aznam, 20, kepada ahli keluarganya.

Sumber berkata, terdapat par-ut di wajah mngsa selain berkeadaan tidak teru-rus ketika dia pulang ke rumah keluarganya di Ipoh Perak Januari lalu.

"Pa-rut lu-ka berkenaan dipercayai akibat digo-sok dengan beru-s be-si dan mngsa didakwa sering kali ditum-buk ketika berada di kem.

"Arw-ah lari dari kem sebab tak tahan kena 'rag-ging' dan dia balik ke kampung dengan keadaan yang tidak teru-rus.

"Arw-ah ada menunjukkan gambar yang diambilnya terdapat kes-an leb-am-le-bam lama di keseluruhan bahagian badan dan dia menyatakan tidak tah-an kerana diperl-akukan begitu," katanya ketika dihubungi.

Katanya, Allahyarham secara suka rela pulang semula ke kem berkenaan pada 28 Ogos dan sehari kemudian dilap-orkan kead-aan kriti-kal.

"Ahli keluarga sudah menasihatkan mngsa supaya pulang semula ke kem dan dia pun suka rela melaku-kannya.

"Arwah dihantar ke kem berkenaan dan waktu itu keadaan kesi-hatannya baik dan sempurna.

"Keesokan harinya, kira-kira 3 pagi saya dan ahli keluarga dihubungi seorang pegawai tentera yang memaklumkan Allahyarham jat-uh dari bangunan tingkat tiga di kem.

"Pegawai berkenaan menyatakan bahawa pada jam 12 tengah malam mngsa dibawa ke hos-pital kerana menga-lami keced-eraan pa-rah di bahagian kepala dan dada serta dalam keadaan krit-kal," katanya.

Menurutnya, dia sekeluarga bergegas ke ICU HSNI dan mngsa dilaporkan pa-rah di kepa-la dan da-da.

"Ahli keluarga terus membuat lapo-ran polis bagi tind-akan selanjutnya dan mengharapkan pihak ATM bertangg-ungjawab untuk membuat tindakan lanjut.

"Ahli keluarga meminta pihak hospital membuat lapo-ran per-ubatan yang telus ke atas mngsa yang dipercayai dib-uli, de-ra dan berlaku khia-nat ketika mngsa berada di kem tentera berkenaan," katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Superintendan Muhammad Izzudin Rungai, berkata pihaknya akan mendapatkan kesahihan dakw-aan keluarga bahawa si ma-ti berkemungkinan dibu-li dan did-era semasa di dalam kem sebelum keja-dian

"Pada 6 September, polis dimaklumkan bahawa mngsa menin-ggal dunia di Wad ICU hospital berkenaan pada 2.30 petang.

"Urusan be-dah sia-sat akan dijalankan hari ini bagi mengenal pasti pu-nca kem-atian mngsa," katanya.