--> Skip to main content

Selain Pipi dig0sok bervs b3si, ini yg sempat di ceritakan arwah kpd keluarga

BATU PAHAT: Pipi digo-sok dengan berus be-si dan sering kali ditu-mbuk, itu yang pernah diadu-kan Allahyarham Abdul Aziz Aznam, 20, kepada ahli keluarganya.

Abdul Aziz adalah anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang dilaporkan mening-gal du-nia semalam di Unit Rawa-tan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI) di sini, selepas dida-kwa cuba memb-unuh diri dengan ter-jun dari tingkat tiga bangunan kediaman sebuah kem tentera di sini, pada 29 Ogos lalu.

Sumber berkata, terdapat pa-rut di wajah mngsa selain berkeadaan tidak teru-rus ketika dia pulang ke rumah keluarganya di Ipoh Perak Januari lalu.

"Par-ut luk-a berkenaan dipercayai akibat digo-sok dengan berus besi dan mngsa did-akwa sering kali ditu-mbuk ketika berada di kem.

"Arwah la-ri dari kem sebab tak tah-an kena 'ragg-ing' dan dia balik ke kampung dengan keadaan yang tidak terur-us.

"Arwah ada menunjukkan gambar yang diambilnya terdapat kesa-n lebam-lebam lama di keseluruhan bahagian badan dan dia menyatakan tidak tah-an kerana diperl-akukan begitu," katanya ketika dihubungi.

Bangunan kediaman di kem yang dipercayai mngsa jat-uh dari tingkat tiga di sebuah kem di Batu Pahat. – NSTP/Essa Abu YaminKatanya, Allahyarham secara suka rela pulang semula ke kem berkenaan pada 28 Ogos dan sehari kemudian dilaporkan keadaan kri-tikal.

"Ahli keluarga sudah menasihatkan mangsa supaya pulang semula ke kem dan dia pun suka rela mela-kukannya.

"Arwah dihantar ke kem berkenaan dan waktu itu keadaan kesih-atannya baik dan sempurna.

"Keesokan harinya, kira-kira 3 pagi saya dan ahli keluarga dihubungi seorang pegawai tentera yang memaklumkan Allahyarham jatu-h dari bangunan tingkat tiga di kem.

"Pegawai berkenaan menyatakan bahawa pada jam 12 tengah malam mngsa dibawa ke hospital kerana mengalami kece-deraan pa-rah di bahagian kepala dan dada serta dalam keadaan kritik-al," katanya.

Menurutnya, dia sekeluarga bergegas ke ICU HSNI dan mngsa dilaporkan pa-rah di kepala dan dada.

"Ahli keluarga terus membuat lap0ran polis bagi tindakan selanjutnya dan mengharapkan pihak ATM bertanggungjawab untuk membuat tinda-kan lanjut.

"Ahli keluarga meminta pihak hospital membuat laporan perub-atan yang telus ke atas mngsa yang dipercayai dib-uli, dera dan berlaku khia-nat ketika mngsa berada di kem tentera berkenaan," katanya.

Arw4h Tak T4han kena 'ragg-ing'

Mohamad Amirulnaim berkata, sebelum ini, arw-ah pernah menyatakan hasrat berh-enti daripada berkhidmat dalam pasukan tentera kerana tidak ta-han kena 'rag-ging'.

Bagaimanapun katanya, mereka menganggap ia bukan satu ma-salah yang ser-ius dan menas-ihati arwah untuk terus bert-ahan.

"Saya perasan sejak Disember tahun lepas, dia selalu cakap tak tah-an duduk sana, hari-hari kena, tapi kami anggap itu perkara biasa, sehinggalah arwah ambil keputusan untuk pulang ke rumah dan duduk di sini selama lebih enam bulan.

"Sepanjang tempoh dia di rumah, dia nampak betul-betul ceria, tolong mak dan adik beradik lain buat kerja, jadi bila dia beritahu sekali lagi yang dia nak berhenti, kami tak sam-pai hati dan bersetuju dengan keputusannya itu," katanya.

Dia berkata, anak bongsu daripada tiga beradik itu pulang ke kem pada 28 Ogos lalu untuk melapor diri dan dengan harapan dapat menguruskan proses ta-mat perkhidmatan.

"Saya dan mak yang hantar dia sampai ke pintu kem, bila semuanya selesai kami pun pulang, tapi tak sampai 24 jam, keesokan pagi sekitar jam 3 pagi saya dapat panggilan yang adik jat-uh dari tingkat tiga bangunan.

"Saya dan mak menyusul ke hospital dan ketika itu keadaan adik sungguh menya-yat hati, dia dah tak sed-arkan diri," katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Superintendan Muhammad Izzudin Rungai, berkata pihaknya akan mendapatkan kesahihan dakw-aan keluarga bahawa si m-ati berkemungkinan dib-uli dan did-era semasa di dalam kem sebelum kejad-ian

"Pada 6 September, polis dimaklumkan bahawa mngsa menin-ggal dunia di Wad ICU hospital berkenaan pada 2.30 petang.

"Urusan bedah sias-at akan dijalankan hari ini bagi mengenal pasti pu-nca kem-atian mngsa," katanya