--> Skip to main content

Pemergian ‘Pak Andak’ Akan Terus Dirindui, Artis K0ngsi Pesanan Terakhir Arw4h

Pelakon veteran iaitu Idris Md Diah menghembuskan nafas pada 2.30 pagi tadi di kediamannya di Presint 9, Putrajaya. Pemergian pelakon drama 7 Hari Mencintaiku iaitu 'Pak Andak' men1nggalkan kesan yang mendalam buat kalangan artis senior mahupun baharu.

Remy Ishak, Azar Azmi, Azlee Khairi antara pelakon yang berk0ngsi pesanan terakhir Allahy4rham Idris Md Diah sebelum arw4h men1nggal dunia.

'Kau boleh pergi jauh, dik' View this post on Instagram

Inalillahiwainaillahirhojiun… . "Dik… In shaa Allah kau boleh pergi jauh, bukan senang nak cari pelakon yang ada 'rasa', abg percaya dengan kau. Tak percaya? kau tengoklah nanti". . ayat abg Dris bagi waktu aku mula2 masuk bidang lakonan. Masa tu aku tengah berlakon telemovie untuk RTM dengan Abg Dris & Uncle Abu Bakar Omar, zaman awal sebelum aku jadi 'Remy Ishak'. Tak ada orang yg kenal, tak ada siapa-siapa yang percaya dengan aku masa tu. Sampai ke hari ni terngiang-ngiang suara abg Dris kat telinga. . Semoga Abg di tempatkan kalangan orang yg beriman dan beramal soleh. Amin ya rabb Al amin. 🙏🏻 Idris Mat Diah 1959 – 2020 Al Fateha (dibaca) photo credit : @501awani

A post shared by Remy Ishak (@remyishak) on Sep 13, 2020 at 9:26pm PDT

Remy Ishak menerusi akaun Instagram berkongsi pesanan arw4h kepada dirinya sewaktu mereka bekerjasama untuk salah sebuah drama di RTM. Arw4h mempercayai bahawa Remy Ishak akan berjaya dalam bidang lakonan suatu hari nanti. Kata-kata itu pernah dilontarkannya ketika Remy Ishak baru berjinak dalam dunia lakonan.

Seorang yang serius tapi kelakar View this post on Instagram

Innalillahwainnaillaihirajiun Kembalinya permata ke tangan pencipta… Semoga ayah tenang disana… Seorang yang serius tapi kelakar, Seorang yang tenang tapi tegas, Ayah yang banyak beri nasihat, Terakhir "kenduri hari merdeka" banyak meninggalkan kesan pada kami, . Ayah mengajar anak dengan cara halus, Dikala kami rancak berborak, tiba2 dengar suara ayah "apa yang kelakar? Apa yang lucu?" Itu warning pertama dari ayah, jangan rancak sangat. End up ayah join sekali 😥 Allahu. Pagi ni ayah pergi meninggalkan semua… kami semua mendoakan perjalanan terakhir ayah. Semoga semua berjalan dengan lancar dan semoga ayah ditempat bersama orang2 y beriman… alfatihah… ameen… 😢😥😢

A post shared by ABOS (@azarazmi) on Sep 13, 2020 at 6:46pm PDT

Sementara itu, pelakon drama Nur iaitu Azar Azmi menyifatkan pemergian Allahy4rham Idris Md Diah itu adalah keh1langan yang sangat besar buat industri negara. Tambahnya, arw4h disifatkan sebagai seorang yang serius tetapi punyai sifat kelakar. Bukan itu sahaja, arw4h juga merupakan ayah yang sering memberi nasihat dan mengajar anak-anak.

'Berpegang pada pesanan ayah' View this post on Instagram

Walaupun ayah berpesan dalam lakonan..tapi Am tahu pesanan ayah tu bukan utk lakonan saja..tp utk kehidupan yg nyata..insyallah Am akan berpegang pada pesanan ayah ..semoga Ayah tenang di sana..

A post shared by azleekhairiofficial (@azleekhairiofficial) on Sep 13, 2020 at 10:38pm PDT

Azlee Khairi turut berkongsi petikan sebuah video lakonan bersama arw4h di laman Instagram. Menerusi video ini, arw4h melontarkan dialog mengenai manfaat bersedekah. Walaupun arw4h berpesan dalam lakonan, namun, Azlee Khairi akan selalu ingat pesanan ini dan digunakan di dunia nyata.

'Pak Andak, you will forever be missed' View this post on Instagram

We were practically family. Pak Andak, you will forever be missed. Salam Takziah kepada keluarga Arwah. Al fatihah.

A post shared by SITI SALEHA (@sallywho) on Sep 13, 2020 at 7:23pm PDT

Siti Saleha antara salah seorang peneraju utama drama 7 Hari Mencintaiku dan pernah bekerjasama dengan arw4h. Siti Saleha menerusi laman Instagramnya mengakui hubungan mereka semua sudah dianggap sebagai keluarga. Siti Saleha juga akan tetap merindui 'Pak Andak' buat selamanya.

Sumber: Remy Ishak, Azar Azmi, Azlee Khairi, Sallywho

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.