--> Skip to main content

Negeri di AS diminta bersedia edar vaksin menjelang 1 November

WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Donald Trump menggesa negeri-negeri di Amerika Syarikat (AS) supaya bersiap sedia untuk mengedarkan vaksin COVID-19 yang berpotensi menjelang 1 November - dua hari sebelum pilihan raya presiden.

Pemborong yang berpangkalan di Dallas, McKesson Corp. mempunyai perjanjian dengan kerajaan persekutuan dan akan meminta kebenaran untuk menubuhkan pusat pengedaran apabila vaksin tersedia.

"Waktu biasa yang diperlukan untuk mendapatkan kelulusan ini adalah penghalang yang signifikan terhadap kejayaan program kesihatan awam yang mendesak ini," kata Robert Redfield, pengarah Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), kepada negeri-negeri dalam surat bertarikh 27 Ogos.

"CDC meminta bantuan segera anda dalam mempercepat permohonan kemudahan pengedaran ini."

Redfield meminta negeri-negeri supaya mempertimbangkan pengecualian syarat yang akan 'mencegah kemudahan ini beroperasi sepenuhnya pada 1 November 2020.'

CDC memberikan negeri-negeri berkenaan dengan dokumen yang memberikan perincian rancangan pelancaran vaksin, dan menambah bahawa ia akan sama ada diluluskan sebagai vaksin berlesen atau di bawah kebenaran penggunaan kecemasan.

Penerima mungkin memerlukan dos 'penggalak' kedua, beberapa minggu selepas yang pertama, menurut dokumen itu.

"Vaksin dan bekalan sampingan akan dibeli dan diedarkan oleh kerajaan persekutuan tanpa bayaran untuk mendaftarkan penyedia vaksin COVID-19," kata dokumen itu, yang juga diedarkan ke New York City, Chicago, Houston, Philadelphia dan San Antonio.

Keutamaan akan diberikan kepada pekerja barisan hadapan, pegawai keselamatan nasional, warga tua dan anggota kumpulan etnik, menurut The New York Times.

Tiga pembuat ubat Barat sedang dalam proses ujian klinikal Tahap 3 mereka, yang membabitkan puluhan ribu peserta.

Ketiga-tiga itu ialah AstraZeneca, yang bekerjasama dengan Universiti Oxford di England; Moderna, bekerjasama dengan Institut Kesihatan Nasional AS; dan pakatan Pfizer/BioNTech.

Mengambil kira sifat ujian, sukar untuk diramalkan bila hasil yang boleh dipercayai akan muncul.

Separuh daripada peserta dalam ujian terbabit menerima vaksin eksperimen, manakala separuh lagi diberi plasebo.

Di bawah prosedur biasa, pentadbir ujian mesti menunggu - mungkin selama berbulan-bulan - untuk melihat sama ada terdapat perbezaan yang signifikan secara statistik dalam kadar jangkitan kedua-dua kumpulan. - AFP