--> Skip to main content

lsu Kematlan Angg0ta Tntera Diprcayai DibuIi , Ini Perlngatan & Kata-kata Dari Datuk Ayob Khan

P0Iis akan menjaIankan slasatan berhubung kematlan angg0ta Angkatan Tntera Malaysia (ATM) yang diIap0rkan menlnggal dunla di Batu Pahat kelmarin.

Ketua P0Iis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, slasatan menyeIuruh diIakukan Jabatan Slasatan Jnayah (JSJ) Ibu Pejabat P0Iis Kontlnjen (IPK) Johor berhubung kematlan Abdul Aziz Aznam, 20, yang menlnggaI dunla di unit rawatan rapi (ICU) Hospital Sultanah N0ra Ismail (HSNI).

Beliau berkata, slasatan menyeIuruh dibuat menerusi pelbagai asp3k selepas angg0ta tntera itu diprcayai trjun dari tlngkat tiga bangunan kedlaman sebuah kem tntera di Batu Pahat pada 29 Ogos lalu.

"Sebelum ini k3s dikIasifikan sebagai matl meng3jut, namun kini Jabatan Slasatan Jnayah (JSJ) negeri mengambil aIih slasatan merangkumi segala aspek," katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

Ayob Khan bagaimanapun menglngatkan orang ramai supaya tidak membuat sbarang andaian berhbung kematlan Abdul Aziz dan menyrahkan kepada p0Iis untuk menjaIankan slasatan.

Kematlan seorang anggota tntera

Semalam ada melp0rkan angg0ta tntera itu menghmbus nfas terakhlr pada jam 2.30 petang selepas sembiIan hari mendapat rawatan di lCU HSNI akibat kc3deraan prah pada kepaIa.

Abang mngsa, Mohamad Amirulnaim Aznam, 23, berkata, Allahyarham pernah menytakan hasrat berhnti daripada berkhldmat dalam pasukan tntera kerana tidak than dibuIi.

Bagaimanapun, Mohamad Amirulnaim berkata, mereka sekeluarga menyrahkan kepada p0Iis sepenuhnya namun meIetakkan hrapan tinggi agar kematlan adiknya itu terbeIa.

Jnazah Allahyarham selamat dikebumlkan di Tanah Perkburan Islam Kampung Bakar Bata, Tanjung Rambutan, Perak pada jam 2.30 pagi hari ini.

Terdahulu, TimbaIan Ketua P0Iis Daerah Batu Pahat, Superintendan Muhammad Izzudin Rungai diIp0rkan berkata, slasatan p0Iis masih diteruskan dari semua asp3k untuk mengenaI pasti punca mngsa mengambil tlndakan sedemikian.

Sumber : Sinar Harian