--> Skip to main content

Lap0ran polis dan n0tis tvntutan telah dihantar. Ini tvntutan Suharnizan terhadap Eira Aziera

JOHOR BAHRU – Seorang Pesuruhjaya Svmpah bukan sahaja mengalami kemvrungan, malah mengalami g4ngguan em0si akibat menjadi m4ngsa bvli di media sosial yang mengh1na bentuk fizikal (body shaming) oleh personaliti media sosial, bulan lalu.

Suharnizan Md. Sidek, 37, berkata, c4cian dan m4kian yang did4kwa dilakukan personaliti terlibat iaitu Noorazira Pissal menerusi Facebook secara langsung telah menyentuh rupa fizik4lnya.

"Malah wanita itu juga memaparkan beberapa gambar saya dan anak-anak tanpa kebenaran di Facebook Live yang ditonton oleh ramai pengikutnya sekali gus memberi kesan mendalam kepada kami.

"Walaupun perkara itu terjadi hampir sebulan, namun terdapat akaun media sosial lain yang memuat video itu semula sekali gus mencetvskan suasana tidak selesa kepada kami sekeluarga sehingga kini," katanya.

Wanita yang viral dalam video viral eira aziera tampil beri kenyataan – Vanilla Daily

Terdahulu, Suharnizan dengan ditemani peguamnya, Mohd. Rasheed Hassan membuat lap0ran polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan berhubung perbuatan wanita itu.

Dalam pada itu, Suharnizan berkata, kejadian itu berlaku selepas dia meninggalkan satu komen ketika wanita berkenaan melakukan Facebook Live pada pukul 10 pagi, 18 Ogos lalu.

Suharnizan bersama dua peguamnya, Mohd. Rasheed (kanan) dan Zulkafli Mohd. Nor (kiri) selepas selesai membuat lap0ran polis di IPD Johor Bahru Selatan hari ini.

Katanya lagi, tanpa disedari Noorazira telah membalas komen itu secara langsung di akaun Facebook milik personaliti berkenaan yang berbaur 'body shaming'.

"Oleh itu, saya telah mendapatkan nasihat peguam untuk meminta untuk membuat tvntutan sivil kepada Noorazira," katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Rasheed berkata, pihaknya telah menghantar n0tis tvntutan sivil kepada personaliti terlibat pada hari ini.

Beliau berkata, antara tvntutan itu adalah Noorazira diminta untuk meminta maaf secara terbuka dan membayar kos pampasan serta g4nti rvgi dalam tempoh 14 hari.

"Jika dia g4gal berbuat demikian, kita akan membawa kes ini untuk tind4kan s4man di mahkamah," katanya.

Sebelum itu Eira Aziera telah buat permohonan maaf secara terbuka kepada Restoren 35 dan Suharnizan Md. Sidek

Jatvh ditimpa tangga. Ini pula tind4kan terbaru di kenakan kpd Eira

Terdahulu, Instafamous dan pengasas produk Eira Aziera membuat permohonan maaf secara terbuka kepada pemilik restoran 35 di Melaka dan pemilik akaun Facebook (FB) Suharnizan Md Sidek, selepas menyamakan bentuk tubuh wanita tersebut dengan haiwan

Eira telah memuat naik sebuah hantaran video membuat permohonan maaf secara terbuka kepada dua individu tersebut, di laman sosial FBnya, awal pagi tadi.

Pengasas produk yang tular sejak beberapa hari ini itu mengakui telah melakukan pengh1naan terhadap bentuk tubuh (body shaming) serta mengeluarkan kata-kata kes4t kepada pemilik kedai 35 dan Suharnizan, ketika membuat 'live' di FB.

"Pertama sekali, permohonan maaf secara terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat dua insiden yang tular ketika Eira membuat "Live" di Facebook Eira Azira.

"Insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kes4t iaitu body shaming terhadap individu/ pemilik akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek," katanya.

Eira turut mengakui ketika insiden tersebut berlaku, dia g4gal mengawal em0si sehingga g4gal menjaga tutur kata dan menyebabkan ramai pihak tersinggung.

"Jujur Eira katakan, SAL4H TETAP SAL4H. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira g4gal mengawal em0si dan amar4h sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak.

"Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk," katanya.

Tambahnya lagi, insiden tersebut meninggalkan kesan terhadap kehidupan peribadi memberi impak kepada seluruh ahli keluarga, terutama suami dan anak-anak serta agen produknya.

Kesal dengan keterl4njuran diri, Eira mem0hon diberi ruang untuk memperbaiki diri dan tutur katanya pada masa akan datang.

"Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, sahabat-sahabat, terutamanya suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta agen-agen Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

"Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang.

"Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen negatif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua.

"Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini.

"Eira berharap agar pemilik Restoran 35 di Melaka dan pemilik akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook terlibat," katanya.

Di tamatkan kontrak jadi duta produk?

Mengikut status terbaru dari jenama produk Klubna Lelah yang sedang di promosi oleh seorang influencer, pihak mereka telah menamatkan kontrak selaku duta produk dengan serta merta

"Checkmate untuk influencer terkenal"

Puan Suharnizan sudah serahkan kes kepada peguam

Menurut perkongsian dari peguam Nor Zabetha, tind4kan s4man bakal di ambil terhadap Eira kerana pengh1naan mel4mpau

" Malam semalam, mesej saya sudah dibalas olehnya. Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

" Rupa-rupanya bila saya selidik, video kata-kata m4kian ini sejak bulan lepas lagi. Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dih4lau dari restoran di Melaka.

" Jadi bermakna, saya mesej telah lambat. Pun begitu, saya sokong usaha Puan Surhanizan telah mengambil tind4kan segera dengan melantik peguam. Lawan jangan tak lawan.

" Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team. Semoga memperoleh g4nti rvgi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain." akhiri Nor Zabetha

Eira Azira baru-baru ini menjadi tular selepas meluahkan rasa tidak puas hati kepada pemilik restoran 35 dan mend4kwa dih4lau ketika sedang melakukan reviu produk serta kedai makan popular berkenaan secara live, di FB.

Tidak berakhir di situ, Eira sekali lagi menjadi kec4man warganet selepas video lamanya dikongsi semula oleh warganet di media sosial.

Menerusi video tersebut Eira dilihat mengeluarkan kata-kata kes4t seperti anak haram, b4bi dan b4ngsat kepada Suharnizan yang menegur mengenai produk pelangsingan badan yang sedang dipromosikan secara langsung di FB.

Sumber: Kosmo, Media Bawang

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.