--> Skip to main content

Lama Tidak Nampak Anuar Zain, Rupanya Dulu Ada Peminat Yang Pernah Buat Benda Pelik Semata Mata Minat Pada Anuar Zain

Siapa tidak kenal dengan penyanyi lelaki yang memiliki suara merdu iaitu Anuar Zain. Hampir 3 tahun penyanyi ini 'sunyi' tanpa melancarkan lagu terbaru.

Malah, ada juga dakwaan yang mengatakan Anuar Zain terlalu memilih lagu untuk dinyanyikannya sehingga menyebabkan dia dilabel penyanyi eksklusif dan ada 'class' tersendiri.

Anuar Zain menerusi perkongsiannya di YouTube Gegar, berkongsi sebab dia perlu memilih lagu yang bersesuaian dan mendedahkan pengalaman berdepan dengan peminat psaiko. Sampai datang rumah dan curi gambar!

Syarikat rakaman memujuk berkali

Menerusi video temubual berdurasi 42:18 minit ini mendedahkan perkongsian pengalaman dan perjalanan Anuar Zain menjejak kaki masuk ke dalam industri hiburan.

Dia mengakui mula berjinak dalam nyanyian seawal usia 12 tahun dan diajak bernyanyi di majlis kahwin oleh bapa saudaranya.

Masa itu syarikat EMI tengah mencari penyanyi kanak-kanak, saya dibawa kepada Allahyarham Tuan Said Harun untuk audition. Dia orang yang bertanggungjawab membawa masuk saya ke dalam industri hiburan.

Abah saya pun tak mahu saya menjadi penyanyi untuk syarikat rakaman. Sampai syarikat itu memujuk dia beberapa kali untuk melepaskan saya. Sebab abah saya fikir anak-anak nak sekolah dan sebagainya. So, dia akan jadi lebih susah.

Tak boleh extra seronok

Suka dikongsikan, zaman kanak-kanak penyanyi ini adalah berbeza. Tidak seperti remaja biasa yang lain ketika di sekolah. Dia juga terasa dirinya sering dipulaukan disebabkan dia dikenali sebagai seorang penyanyi.

Ini bukan perkara biasa bagi kanak-kanak. Pergi membuat rakaman, appear di TV. Dan esok pagi datang balik ke sekolah. So, penerimaan daripada guru-guru dan rakan sekolah itu adalah berbeza.

Bila reporter tanya, "Boleh bagi alamat sekolah?". Dulu kan tulis surat, so saya pun bagi. Jadi banyak surat datang ke sekolah. Mungkin ia menganggu kerani sekolah, atau guru-guru.

Banyak zaman kanak-kanak saya tak rasa di explore. Kerana kita ada album, ada different experience, we do different things.

Cara penerimaan orang sama ada suka atau tidak. Di umur 13 tahun tak boleh extra seronok. Nanti ada orang cakap.

"Boleh tengok album?"

Anuar Zain turut mendedahkan peminat pernah datang ke rumah untuk bermalam, ada juga yang telah mencuri gambar-gambarnya. Tidak dinafikan, ketika itu ibu bapa kepada penyanyi ini sangat menyambut baik tetamu untuk datang ke rumah.

Kadang-kadang ada orang datang ke rumah, some fans datang rumah. I tak boleh handle. Yang datang menangis, yang datang lari daripada rumah. Orang curi gambar, curi duit, macam-macamlah… Ada yang datang bawa beg nak tidur kat rumah. Jadi saya rasa tertekan pada usia sebegitu.

Ada datang rumah, tidur kat rumah. Esoknya ketuk bilik. Ada datang setiap minggu, curi gambar. Dia curi gambar dalam album. Setiap kali datang dia kata "Boleh tengok gambar?".

Ada seorang gadis, setiap kali dia datang, dia akan bawa kawan-kawan dia dengan baju sekolahnya. Dia akan duduk di kerusi untuk 3 atau 4 jam. Dia kata "Boleh tengok album?". Rupanya dia letak gambar tu di bawah peha dia, duduk diam. Bila kita tak ada baru dia sembunyi.

Banyak gambar kenangan dengan artis senior dulu hilang…

Sumber: Gegar Sinar via Oh Bulan