--> Skip to main content

Kubur Masih Merah, Gadis Ini Sudah Dengki. Ibu Sandra Dianne Mula Bersuara

IBU kepada Allahyarham Sandra Dianne iaitu Nur Syakinah Abdullah kesal dan kecewa dengan komen-komen sinis yang ditulis segelintir netizen terhadap kem4tian anaknya di laman sosial.

Menurut Syakinah, komen negatif terhadap arwah meninggalkan kesan mendalam terhadap keluarga, lebih-lebih lagi selepas mereka baru kehilangan orang tersayang.

"Terima kasih kerana anda sudi komen walaupun komen anda tak sepatutnya ditulis sebegitu. Saya tak mahu bercerita tentang ini tetapi memandangkan komen anda sinis dan memedihkan hati, sebagai seorang ibu yang kehilangan anak dalam kemalangan yang tragis ingin saya beritahu ya, anak saya yang awak cakap mati katak tu meninggal dalam keadaan menangis dan hidungnya berpeluh.

"Wajahnya bersih, tenang seperti orang sedang tidur. Keluarga kami sedang berkabung, berhati-hatilah dengan komen-komen anda.

"Saya yakin Allah tempatkan anak saya dalam kalangan orang-orang yang diredai… InsyaAllah!," katanya menerusi laman Facebook pada Sabtu.

KOMEN YANG BOLEH DIKATAKAN TIADA ADAB

Bersama kapsyen tersebut dia turut berkongsi paparan skrin komen sinis yang ditulis seorang netizen mempersendakan pemergian penyanyi lagu Hey Kau itu.

Individu berkenaan dipercayai menggunakan akaun palsu dengan nama Fatin Syahirah itu menulis pelbagai kata-kata hinaan terhadap penyanyi itu sehingga menimbulkan perbalahan dalam kalangan netizen.

Dalam pada itu, Syakinah berkata kehilangan anak sulungnya itu merupakan dugaan besar buat keluarga dan tidak menyangka Sandra pergi buat selama-selamanya.

Lebih menyayat hati apabila peserta program Big Stage 2020 itu bakal menyambut ulang tahun kelahiran ke-26 pada Rabu depan.

"Berat sungguh dugaan yang mama kena hadap hari ni kakak. Mama tak sangka mama akan bawa kakak balik dalam keadaan kaku. Mama harap keajaiban berlaku dan harap awak bertahan… tak buka mata pun tak apa asalkan kakak terus bertahan hidup.

"Bengkak dah mata mama menangis, sesak dada dan sakit yang amat menahan pedih tetap tak mengubah takdir yg anak mama dah pergi meninggalkan mama selamanya… seorang anak yang baik, sejak kecil tak pernah menyusahkan.

"11 September 2020 pukul 1.00 pagi kakak pergi tinggalkan mama. Lima hari menjelang hari lahir kakak, bayangkan kesedihan mama melalui semua ini tanpa kakak di sisi.

"Banyak yang ingin mama coretkan tentang kakak, namun jiwa mama masih diselubungi rasa duka yang mendalam, rindu pada suara kakak memanggil… dan yang paling dirindui selepas ini adalah suara kakak menyanyi di setiap penjuru rumah. Mama rindu!

"Tenanglah kakak sana ya, mama akan selalu doakan kakak, buat pahala untuk kakak. InsyaAllah mama yakin Allah reda pada anak mama, Allah panggil pulang pada hari Jumaat yang indah penuh barakah dengan cuaca yang nyaman dengan sedikit hujan," ujarnya.

Sandra atau nama sebenar Alessandra Dianne Ampuria meninggal dunia pada pagi Jumaat selepas enam hari bertarung nyawa di unit rawatan rapi (ICU), Hospital Putrajaya.

Pada 5 September lalu, Allahyarham Sandra terbabit dalam kemalangan Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah (Elite) berhampiran Subang Jaya, ketika dalam perjalanan mengikuti latihan konsert minggu keempat Big Stage 2020 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kauluan, Sabah pada petang Jumaat.

Hari Itu, Sandra Minta Baju Putih Lengan Panjang… – Ibu Kongsi Kenangan Terakhir

Ibu kepada penyanyi, Sandra Dianne, Nor Syakinah mengimbas kembali kenangan terakhirnya bersama Allahyarham sebelum terbabit dalam kemalangan di Lebuhraya Utara Selatan Hubungan Tengah (Elite) berhampiran Subang Jaya, Sabtu lalu.

Nor Syakinah berkata, pada hari tersebut Sandra meminta baju putih lengan panjang untuk dibawa ke latihan penuh Big Stage 2020 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

"Pagi sebelum dia ke latihan penuh, saya kejutkan untuk dia mandi sebelum air tiada. Selepas mandi dan bersiap, seperti biasa dia akan luangkan masa dulu bersama adiknya.

"Selepas itu dia salam saya dan ayah dia. Sewaktu keluar bilik dia patah balik dan tanya saya jika ada baju putih lengan panjang. Saya cakap tiada, cuma yang ada hanya inner warna putih.

"Dia cakap tidak apa. Saya macam tak puas hati, saya cari lagi baju putih di almari lain dan jumpa. Dia pun bawa baju itu. Ketika itu perasaan saya sudah lain.

"Sebelum dia keluar rumah, saya tunggu di ruang tamu dan berikan dia kata semangat untuk buat persembahan terbaik. Dia pun minta saya doakan untuknya. Selepas salam dan peluk cium, saya pesan untuk memandu berhati-hati.

"Ketika dalam kereta, dia sempat cakap 'bye mama, jangan lupa tutup 'gate'. Itulah perbualan terakhir kami," katanya kepada Harian Metro.

Sandra yang juga penyanyi lagu Hey Kau menghembuskan nafas terakhir di Hospital Putrajaya, pada jam 1 pagi, hari ini.

Menurut Nor Syakinah, jenazah sempat dimandi, kapan dan disembahyangkan di Hospital Putrajaya sebelum dibawa pulang ke kampung halaman di Kg Kauluan, Tuaran, Sabah untuk dikebumikan.

"Sebagai ibu mestilah sedih sebab kehilangan anak yang menyayat hati. Dia hilang sekelip mata.

"Alhamdulillah, segala urusan hari ini dipermudahkan Allah SWT. Semuanya lancar dari hospital sehinggalah tiba di Sabah petang tadi.

"Di hospital jenazah dimandi, dikapan dan disembahyangkan. Setibanya di kampung pun jenazah disembahyangkan sekali lagi," katanya.

Jenazah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kauluan kira-kira jam 6 petang tadi

Sumber : MSTAR ONLINE