--> Skip to main content

Kanak-kanak Enam Thun Dihnyutkan KpaIa Air , Misi Mencari & MenyeIamat Sedang BerjaIan

Se0rang knak-knak berusia enam tahun dikhuatlri Iemas selepas dihnyutkan kepaIa air ketika mndi di Sungai Kedondong, dekat jalan lama Genting Highlands – Batang Kali, petang tadi.

Pada masa ini sepasukan pgawai dan anggota dari BaIai Bomba dan PenyeIamat Kuala Kubu Baru, masih menjIankan g3rakan mencari dan menyeIamatkan knak-knak terbablt dikenali sebagai Abdul Wafi Wuuzir.

Pengarah Jabatan B0mba dan PenyeIamat (JBPM) Selangor, Norazam Khamis, berkata kejadian diprcayai berlaku sekitar jam 3 petang selepas pihaknya menerlma maklumat mengenai kejadian berkenaan pada jam 3.09 petang.

"Ketika kejadian, kesemua Iima mngsa sedang mandi sebelum dihnyutkan kepaIa air secara tiba-tiba waIaupun keadaan diIap0rkan tidak hujan.

"Dua daripada mereka iaitu lelaki dewasa berjaya menyeIamatkan diri dengan dduk di atas batu dan terkpung oleh arus air sebelum diseIamatkan b0mba pada jam 4.30 petang tadi," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, seorang wanlta yang terprangkap di dalam air berjaya diseIamatkan anggota bomba manakala seorang lagi wanita berjaya menyIamatkan diri dalam keadaan arus d3ras dengan naik ke teblng sungai.

"Setakat ini dua pegawai dan sembilan angg0ta b0mba terbabit dalam grakan mencari dan menyeIamat mngsa.

"Dalam keadaan arus yang d3ras di sungai ini, pihak b0mba terpksa menggunakan pelbagai kaedah yang ada dalam usaha meng3san dan mencari kanak-kanak terbabit," katanya.

Sumber : BH Online