--> Skip to main content

Jen4zah prebet Aziz selamat dikebvmi. Ini perkembangan terbaru k3s

IPOH – Jen4zah Abdul Aziz Aznam yang men1nggal dunia selepas terjatuh dari tingkat tiga kuarters kediamannya di Kem Majidee, Batu Pahat Johor semalam selamat dikebvmikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Bakar Bata, Tanjung Rambutan pada jam 2.30 pagi hari ini.

Pengebvmian Allahy4rham Abdul Aziz, 20, dilaksanakan dengan istiadat ketenteraan disaksikan lebih 200 orang termasuk ahli keluarga, saudara-mara dan rakan sejawat yang hadir bagi memberi penghormatan terakhir kepada Allahy4rham.

Ketibaan jen4zah dalam suasana pilu diiringi Batalion Ke-10 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) Batu Pahat, Johor.

Terdahulu, jenaz4h Allahy4rham tiba di kediaman keluarganya di Bandar Baru Putra, Bercham di sini dengan kereta jenaz4h Tentera Darat sekitar jam 1.30 pagi sebelum dibawa ke tanah perkuburan.

Upacara pengebumian Allahy4rham Abdul Aziz, dilaksanakan dengan penuh istiadat ketenteraan.

Sebelum itu, jen4zah Abdul Aziz meninggalkan pekarangan Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Batu Pahat kira-kira jam 6.30 petang selepas selesai proses bedah siasat.

Ibunya, Rohana Md Husin, 49, yang bertolak mengiringi arw4h dari Batu Pahat kelihatan sayu dan menit1skan air mata sepanjang peng3bumian.

Anggota tentera membantu menguruskan pengebum1an Allahy4rham Abdul Aziz.

Anggota tentera membantu menguruskan pengebum1an Allahy4rham Abdul Aziz.

Allahyarh4m Abdul Aziz menghembvs nafas terakhir pada jam 2.30 petang, Ahad lalu selepas sembilan hari mendapat raw4tan di Unit Rawatan Rapi (ICU) HSNI akibat kec3deraan p4rah pada bahagian kepala dan badan.

Perkembangan Terbaru

Sias4tan terperinci kini sedang dijalankan oleh pihak polis dan tentera bagi mendapatkan punca sebenar kejadian berikutan terdapat dakwaan mangsa bertindak terjun dari bangunan itu kerana tidak tahan menjadi m4ngsa bvli di kem terbabit.

Hantar adik tak sampai 24 jam

Kami hantar dalam keadaan semp-urna… kami rasa ra-lat kerana tidak sampai 24 jam hantar ke kem jadi macam itu," kata Mohamad Amirulnaim Aznam, abang kepada Allahy4rham Abdul Aziz, anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang men-inggal dunia selepas dipercayai terj-un dari tingkat tiga bangunan di sebuah kem di Batu Pahat, Johor, 29 Ogos lalu.

Mohamad Amirulnaim, 23, berkata, dia menghantar adiknya itu ke kem pada 5 petang dan adiknya langsung tidak menunjukkan sebarang peru-bahan.

"Selepas selesai urusan menghantar adik kami terus balik ke Ipoh dan pada 3 pagi kami mendapat panggilan telefon daripada kem memaklumkan pada 12 tengah malam adik jat-uh tingkat tiga bangunan.

"Pada 12 tengah hari keesokan harinya, kami terus bergerak ke sana dan ketika itu adik berada dalam keadaan ko-ma dan kami diberitahu adik mengalami keced-eraan ter-uk pada kepala dan badan," katanya ketika ditemui di rumah keluarga di Persiaran Hulu Bercham 2, Bandar Baru Putra di sini hari ini.

Adik Lari Kem Awal Tahun, Tinggal Di Kawasan berdekatan

Menurutnya, adik bongsu daripada 10 beradik itu pulang semula ke kem berkenaan dengan rela hati dan tanpa pa-ksa selepas lari dari tugas sekitar awal tahun ini.

"Selepas melari-kan diri dia tidak pulang terus pu-lang tetapi tinggal di kawasan berdekatan rumah dalam tempoh agak lama.

"Sebelum ini kami sebagai keluarga ada mem-ujuk dan mena-sihatinya tetapi, dia pergi serah diri semula ke kem dengan rela hati dan tanpa pa-ksaan daripada kami sekeluarga," katanya sambil memaklumkan arw-ah bapa mereka Aznam Ariffin, 57, yang men-inggal dunia dua tahun lalu juga adalah bek4s tentera.

Katanya, mngsa sebelum ini pernah menghubunginya dan mendakwa tidak ta-han berada di kem berkenaan kerana kerap 'dira-gging'.

"Sebelum ini dia pernah bercakap melalui telefon men-angis memberitahu tidak tidak tahan kena bu-li ter-uk, dia cuma cakap hari-hari kena tu-mbuk di da-da," katanya.

Katanya, dia berharap semua pihak yang bertanggungjawab dapat benar-benar menyi-asat pu-nca sebenar kema-tian dan pemer-gian adiknya itu terbela.

Sementara itu, seorang lagi abangnya, Zahrol Hasfaizi Ismail, 38, pihaknya hanya menyerahkan sia-satan kepada pihak berkaitan.

"Kami sendiri tidak merasa keadaan sebenar di sana bagaimana, jadi kami tidak mahu men-uduh sesiapa sebab kita tidak tahu apa yang berlaku kejadian dalam kem

"Ia membabitkan nya-wa, jadi kami berharap pihak berkaitan mengambil ser-ius dan menyi-asat dengan seadil-adilnya supaya kami tahu apa pun-canya," katanya.

Menurutnya, jen-azah yang sudah selesai dibed-ah siasat sejak 10 pagi tadi dihantar ke kem pengurusan m-andi dan dikaf-ankan.

Katanya, jena-zah dijangka tiba selepas Isyak dan akan dikeb-mikan di Tanah Perku-buran Islam Bakar Bata, Tanjung Rambutan.

Sebelum ini, portal MyMetro melaporkan seorang anggota tentera mening-gal dunia selepas dipercayai terj-un dari tingkat tiga bangunan di sebuah kem tentera pada 29 Ogos lalu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://trendingsangat.pw/