--> Skip to main content

Individu Ini Cakap ‘Jgn Sedap Je Bash Ntizen’, Sekali Anak N0ra Balas Balik Siap Tag Nama Menteri Agama

Isu membabitkan penularan video anak gadis penyanyi N0ra Ariffin hangat diperkatakan warganet sejak semalam.

N0ra dalam kenyataan semalam tanpa berselindung mengakui bahawa gadis terbabit adalah anaknya.

Malah anak yang dikenali sebagi Putri turut mengakui perkara tersebut dan menjelaskan situasi sebenar dengan mengatakan dirinya dipaksa.

Sementara itu terbaru, anak sulung N0ra, Mohd Syakir Iman tampil bersuara mempertahankan ibu dan adik perempuannya menerusi hantaran di Twitter.

" For those yg baru nak amek port walaupun tak wajib, pastu nak tuduh aku tak accept adik aku salah.

" Ya adik aku salah, dua-dua salah sebab buat d0sa. Pastu laki tu post kat social media. Tu jer point aku, yang kena bash adik dan mak aku jer. So bukan aku yang tak fair ye.." tulis Iman

Dalam masa sama, Iman turut menjelaskan tindakan bakal diambil olehnya dan keluarga.

Iman turut meminta agar warganet tidak menjadi batu api dengan membuat komen atau tweet yang tidak sepatunya.

" Isu viral adik aku biarkan jadi pengajaran buat dia. Internally, family aku mmg dalam usaha membendung hal ni.

" Tapi buat kawan2 yg ada anak perempuan, she could/would be next. Jadi jaga depa baik2. Yg turut quote rt dan api2kan lagi tu, moga anda juga merasa nanti InshaaAllah

Tiba-tiba seorang individu minta Iman agar tidak 'bash' netizen

Menerusi tweet Iman tersebut, ramai yang memberi pandangan masing-masing, termasuk memberi nasihat kepada anak lelaki penyanyi disegani itu tentang langkah yang patut diambil.

Bagaimanapun seorang warganet meminta Iman agar tidak menyalahkan warganet sekiranya video tersebut tersebar.

" Jangan sedap je bash netizen.. ada jenis-jenis 'aiib' yg boleh di sebarkan utk kebaikan der, boleh rujuk website mufti wilayah.. kalau rasa mufti salah jugak, p la tegur mufti" tulis individu bernama Muhamar.

Individu itu turut berkongsi pautan ke laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan yang merujuk kepada artikel bertajuk 'MENGUMP4T YANG DIBENARKAN'.

Anak N0ra balas komen, siap 'tag' Dr Zulkifli

Susulan komen itu, Iman dilihat meninggalkan tweet balas.

" Hang baca dak thread aku? Aku dah sedar dan dalam proses ambil tindakan. Apa motif utk mengapi2kan lagi? Utk tambah pahala? Semua teguran secara sopan semua aku respon cara sopan. Nak tegur orang pun kena beradab walaupun orang tu salah. Nak ikut fatwa boleh tapi biar cara betul.

Iman kemudian memuatnaik tweet berasingan dengan meminta pandangan Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

" Assalaam Drzul_albakri, betulkah fatwa membolehkan netizen untuk membuka aib serta mengapi-apikan lagi keadaan yang dah sedia maklum oleh pihak keluarga dan akan diambil tindakan khas oleh keluarga?" tulis Mohd Syakir Iman

Untuk rekod, Dr Luqman Abdullah merupakan Mufti Wilayah Persekutuan yang baru dilantik pada 16 May 2020 bagi menggantikan Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri pula pernah memegang jawatan itu dari tahun 2004 sehingga 2020.

Dr Zulkifli pula kini telah dilantik menjadi sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) pada 10 Mac 2020.