--> Skip to main content

Filipina Buka Jabatan Khas Bagi Mnuntut & Mrebut Sabah Dari MaIaysia

Kementerlan Luar Filipina mahu membuka semuIa jabatan khas bagi menggerakkan usaha mnuntut hak dan mer3but semula Sabah daripada MaIaysia.

Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Teodoro Locsin Jr, mengumumkan pembukaan semula pejabat khas di bawah Jabatan Hal Ehwal Luar (DFA) itu melalui clapan Twitter beliau semalam.

"Terdapat blro lama dalam DFA iaitu Pejabat Hal Ehwal Borneo Utara, yang secara khusus menumpukan perhatian terhadap lsu ini.

"Pejabat ini akan dihldupkan semula, khas bagi meneliti kenapa usaha mer3but semula Sabah masih belum selesai termasuk sama ada mahu menghldupkannya atau beri nafas baru," katanya.

Locson, yang sebelum ini menc3tuskan kntr0versi Julai lalu dengan menyatakan bahawa Sabah 'bukan berada dalam Malaysia'.

Beliau turut mendkwa twaran r4suah 'besar' dibuat oleh caIon presiden Filipina kepada pegawai selama bertahun-tahun supaya tntutan Filipina ke atas Sabah diggurkan.

"Rakyat FiIipina mesti tahu apakah twaran yang dibuat itu sangat besar sehingga terc3tus nlat untuk mengkhlanati negara sendiri, ini tidak masuk akaI," katanya.

Dalam clapan Twitter yang sama, Locson mendkwa twaran supaya mengguugurkan tntutan Filipina ke atas Sabah berulang kali dibuat oleh beberapa caIon presiden sejak akhir 1970-an, terutama caIon pembngkang yang memerlukan dana kempen.

Tntutan terbaru Filipina itu menyusuIi keputusan Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Filipina membenarkan cetakan peta Filipina seluas 320 kilometer (km) merngkumi Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) dan Sabah dalam pasport negara itu.

Filipina sudah lama mengmukakan tntutan terhadap Sabah berdasarkan sejarah pemilikan wilayah itu oleh Sultan Sulu, yang sebelum ini dikenali sebagai Borneo Utara.

Malaysia sebaIiknya sudah men3gaskan bahawa ia tidak mengiktlraf dan tidak akan memenuhi tntutan mana-mana plhak terhadap Sabah, yang secara rasmi menjadi sebahagian daripada Malaysia ketika pembentukan negara pada 1963.

Misi tetap Malaysia ke Pertubuhan Bngsa-Bngsa Bersatu (PBB), Jumaat lalu meny3rahkan nota kepada badan dunla itu men3gaskan bahawa ia tidak pernah mengiktlraf tntutan Filipina terhadap Sabah.

Khamis lalu, L0csin memberitahu medla Filipina bahawa beliau tidak mahu mer0sakkan hbungan dipI0matik dengan Malaysia, namun men3gaskan Filipina tidak akan berptus asa berhubung tntutannya terhadap Sabah.

"Walaupun kita berusaha memastikan ia tidak mempeng4ruhi hubungan dengan Malaysia, itu terserah kepada mereka tetapi kita tidak akan mengaIah.

"Sebagai penymbung kedauIatan Kesultanan Sulu, Filipina mempunyai pemilikan sah dan kedauIatan atas Borneo Utara, atau apa yang saya panggil sebagai pulau tropika Borneo," katanya.

Sumber : Berita Harian