--> Skip to main content

“Diam seribu bahasa..”- Ibu kerbau masih susukan anak pun m4ti, adik Syukor sedih namun redha

Sejak semalam, berita kem4tian kerbau-kerbau peliharaan bapa 'Mowgli Malaysia', Syukor Khamis telah mengejvtkan negara. Mana tidaknya, hampir 40 ekor kerbau yang menjadi teman bermain Syukor m4ti disebabkan w4bak Hawar Berd4rah.

Pagi tadi, menerusi Instagram remaja tersebut, dia memuat naik beberapa ekor lagi gambar kerbau yang didapati turut mengalami nasib yang sama.

View this post on Instagram

Pagi ini ianya masih….😢

A post shared by SYUKOR KHAMIS-KAMPUNG BOY(ori) (@syukor_khamis) on Sep 14, 2020 at 5:18pm PDT

Ibu kerbau baru lahirkan anak pun m4ti

Menerusi Harian Metro, 5 ekor lagi kerbau milik keluarga Syukor m4ti pagi tadi dan menjadikan total kesemuanya 41 ekor.

Bapa Syukor, Khamis Jusoh, 64, tidak dapat menahan kesedihan apabila melihat ibu kerbau yang sedang menyusu anak m4ti kerana peny4kit itu.

"Sedih melihat ibu kerbau yang baru melahirkan anak sebulan lalu m4ti pagi ini. Men1tis air mata saya tengok anak kerbau terpinga-pinga melihat ibunya tidak bernyawa." "Saya bvntu memikirkan cara untuk menyel4matkan kerbau yang masih hidup dan mempunyai tanda-tanda peny4kit itu."

Alihkan yang sihat dari yang terkena w4bak

Mereka mengambil inisiatif dengan mengasingkan kerbau-kerbau yang tidak dijangk1ti ke tempat lain bagi mengelakkan sebarang penularan.

Syukur juga mengatakan bahawa buat masa ini, kerbau kesayangannya masih belum dijangk1ti w4bak tersebut dan berharap ia tidak akan berlaku.

"Lima kerbau mengalami simpt0m hawar berd4rah (HS) seperti termenung, sel3sema dan l3su dan sedang menunggu untuk m4ti." "Setakat ini kerbau kesayangan saya iaitu Tongkol, Baba, Semek dan Along masih tidak punyai tanda peny4kit itu. Kerbau itu saya sudah alihkan 30 meter dari kandang utama dengan harapan kerbau itu dapat diselamatkan."

Diam seribu bahasa… View this post on Instagram

Diam seribu bahasa….

A post shared by SYUKOR KHAMIS-KAMPUNG BOY(ori) (@syukor_khamis) on Sep 15, 2020 at 12:25am PDT

Redha dengan apa yang jadi

Dalam temu bual Hot Fm pagi tadi pula, Syukur menyatakan redha dengan apa yang terjadi kepada kerbau-kerbau peliharaan bapanya dan mem0hon agar orang ramai dapat mendoakan agar kerbau yang lain tidak dijangkit w4bak ini.

Terdahulu, lebih daripada 30 ekor kerbau milik keluarga Syukor Khamis telah m4ti sejak hari Rabu minggu lepas disebabkan w4bak Hawar Berd4rah.

Hal ini mengejutkan banyak pihak kerana mengetahui bahawa 'Mogwli Malaysia' itu sangat akrab dengan kerbau peliharaan bapanya dan sudah tentu amat sedih dengan apa yang berlaku.

Sumber: Gahzali Kori, Harian Metro (Ahmad Rabiul Zulkifli), Syukor Khamis, Hot FM, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.