--> Skip to main content

Bayi Tiga Bulan Jadi Yatlm SkeIip Mata , Ibu MnlnggaI Dunla TrInggar Pkok Tumbang

"Arwh kakak beIanja kami makan nasi lemak kedai hijau di Pekan Seri Jaya (Maran) malam tadi, dan dia tidak mennjukkan sebarang prubahan ketika menjamu selera, malah berbuaI pelbagai t0pik."

Begitu kata Muhamad Nazrol Salehudin, 16, adik tlri Nor Farisnazira Mohd Zulnorisham, 21, yang m4ut dalam kmaIangan di Jalan Belimbing, Maran, awal pagi hari ini.

Dalam kejadian 1.30 pagi, skuter Yamaha Avantiz yang dib0nceng mngsa bersama suami Mohamad Helmi Ashraf Mohd Lela, 23, diprcayai terInggar pok0k tumbang di laIuan itu.

Trut mIanggar p0kok itu ialah saudara mereka Muhammad Abdul Fatah Kaha, 18, yang menungg4ng motosikal Honda EX5 bersama Muhammad Nazrul Hakim Aminuddin, 17.

Muhamad Nazrol yang menungg4ng m0tosikal sendirian berkata, sebaik selesai makan, mereka berk0nvoi tiga mot0sikal memasuki Jalan Belimbing untuk puIang ke rumah masing-masing.

Katanya, tidak lama kemudian, dia meIihat dua mot0sikal terbaIik di tngah jalan selepas meInggar pok0k sebesar pemeIuk orang dewasa yang tuumbang di jalan.

"Ketika itu saya Iihat kakak (Farisnazira) tidak s3darkan diri kerana c3dera pada dahi dan bIakang kepaIanya berdrah, manakala topi keledar yang dipkainya p3cah.

"Suami kakak (Mohamad Helmi Ashraf) pula cdera pada Iengan dan kaki. Keadaannya Iemah ketika itu mngkin disebabkan terhmpas di atas jalan hingga menybabkan topi keIedarnya juga pcah.

"Dua saudara yang turut terbablt dalam kmaIangan itu mengalami kec3deraan pada tngan dan kaki," katanya ditemui di rumahnya di perumahan Felcra Sri Makmur, Maran, hari ini.

Menurutnya, seorang penduduk kampung yang ketika itu melalui jaIan terbabit menghubungi h0spital bagi mendapat bantuan.

"Saya masih terkjut dengan kejadlan itu, dan seoIah-oIah terdngar lagi hiIai tawa kakak ketika menjamu selera.

"Tetapi, selepas beberapa jam sahaja dia prgi menlnggaIkan kami dalam keadaan amat memiIukan," katanya.

Menurutnya, kakak tlrinya ada seorang cahaya mata Ainul Mardiah, tiga bulan yang dijaga mereka sekeluarga.

Katanya, Mohamad Helmi Ashraf kini dirwat Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS), Temerloh dan difhamkan belum mengetahui isterinya menlnggaI dua.

Dua mngsa lagi juga turut menerima rwatan di hospital sama.

"Knangan makan nasi lemak bersama arwh kakak di kedai hijau tidak mungkln dapat saya Iupakan sampai bila-bila. Itu hari terakhlr saya dapat meIihat wajah kakak sebelum dia dijmput Ilahi.

"Motosikal Honda EX5 hadiah kakak sebulan lalu akan saya jaga sebaik mungkin seperti psanannya," katanya.

Katanya, dia berhrap pihak berkuasa berkaitan meIakukan penyIenggaraan membabitkan p0kok m4ti di laluan itu bagi mengeIak berlaku kejadian tidak diinglni.

Terdahulu, portal Harian Metro meIporkan suri rumah m4ut apabila skuter dinaiki bersama suaminya terbabit kmaIangan apabila cuba mengeIak pokok tuumbang di tengah Jalan Belimbing, Maran, hari ini.

Farisnazira yang memb0nceng skuter dituunggangi suaminya menlnggaI dunia di l0kasi kejadian.

Sumber : Harian Metro