--> Skip to main content

Baru Jer Individu Nak Saman, Ini Reaksi Mengejut Eira Aziera. Air Mata Jatuh Bercucuran

Transformasi

http://transformasi.pw My Inspirasi Tue, 15 Sep 2020 06:20:45 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2

Ini respon Eira Aziera atas komen seseorang ini untuk minta dia ubah sikap ketika buat live makeup

http://transformasi.pw/2020/09/15/maykap-apo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=maykap-apo http://transformasi.pw/2020/09/15/maykap-apo/#respond Tue, 15 Sep 2020 06:20:45 +0000 http://transformasi.pw/?p=14001 Menerusi facebook eira, beliau ada membuat permohonan maaf pagi tadi kepada pihak yang berkenaan dan berharap agar dimaafkan.

Menerusi video terkini yang dimuatnaik di ruangan facebook beliau, ketika beliau sedang live sambil mekap, kebetulan satu komen masuk meminta eira untuk mengubah sikap.

Respon Eira (Boleh Rujuk Video Di FB Eira Pada Minit 30)

"Ye kak, saya akan ubah sikap saya. Saya akan pastikan mulai hari ini, esok lusa sampai selamanya. Saya ada ka, saya takdak ka saya tetap akan buat yang terbaik untuk hampa".

"Terima kasih sebab yang sudi menasihatkan eira, terima kasih pada semua yang menyedarkan eira supaya takut eira hanyut lebih jauh lagi"

"Nak kata apa, terpulang. Nak percaya atau tak tapi pegang, start hari ini eira akan buat yang terbaik dan menjadi yang terbaik. Pegang kata-kata eira, orait. Jangan hukum eira lagi, pegang dulu dan eira tak salahkan ampa, kalau ampa marah. Eira tak salahkan ampa kalau tak mau maafkan eira dan eira tak salahkan ampa".

"Sebab eira tau, sapa eira untuk dimaafkan dan eira tau, eira sedar kesilapan eira ini buatkan ramai pihak terasa hati, tetapi bagi eira, eira dah melunaskan kenyataan, bukan senang nak keluarkan perkataan maaf dari mulut, tapi saya buang ego saya , saya rendahkan diri saya, letak 10 jari dan mohon maaf pada semua yang ada dalam live saya, yang kenai saya"

"Orang tak kan percaya saya ni minta maaf, orang akan rasa saya ni hipokrit, orang kata saya berlagak, itu terpulang".

Permohonan Maaf Secara Terbuka Pagi Tadi

Pemohanan maaf dari Eira Aziera

Assalamualaikum.Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat "Live" di Facebook Eira Azira di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat iaitu (Body Shaming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak. Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk. Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia. Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa AllahPermohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa AllahEira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook yang terlibat. Akhir kata dari Eira,"…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira.." Wasalam 🙏🏻❤15 September 2020

Posted by Eira Aziera on Monday, September 14, 2020

Assalamualaikum.

Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat "Live" di Facebook Eira Azira di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat iaitu (Body Shming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak.

Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk.

Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua.

Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah.

Eira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook yang terlibat.

Akhir kata dari Eira,

"…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira.."

Admin berharap agar isu ini selesai dengan baik untuk semua pihak.

Sumber : FBEira/OM

]]> http://transformasi.pw/2020/09/15/maykap-apo/feed/ 0 'Minah Kosmetik Takde AkhIak,' Tak Sangka Asiah Jalil Pula Bersuara, Beritahu Cara Nak Bagi Eira Merasa Tidur di Iokap

http://transformasi.pw/2020/09/15/kos-kos-tikk/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kos-kos-tikk http://transformasi.pw/2020/09/15/kos-kos-tikk/#respond Tue, 15 Sep 2020 06:10:23 +0000 http://transformasi.pw/?p=13996 Hari ini tular video terbaru usahawan produk kesihatan bernama Eira Aziera tampil memohon maaf kepada makcik Restoran 35 dan wanita berbaju kuning yang menjadi mngsa 'body shaming'.

Sementara itu, seorang peguam dan aktivis yang dikenali ramai, Asiah Abd Jalil tampil menjelaskan Eira boleh diambil tindakan mengikut lunas undang-undang.

Berikut adalah perkongsian Asiah di Facebook beliau;

Semalam saya tertengok video low class yang memaparkan seorang minah pengasas kosmetik sedang mencarvt-carvt dan memaaki hamun dalam loghat utara.

Dengan selambanya dia sebut dengan jelas nama orang yang dia caaci. Siap tunjuk kepada netizen gambar wanita yang dicaaci tersebut bersama ahli keluarganya.

Berkali-kali minah kosmetik tu menujukan perkataan-perkataan jelik terhadap individu tersebut.

Kemudian ada la komen-komen di situ yang mencadangkan agar individu yang dicaaci tersebut saman saja minah kosmetik takde akhlak tu. Netizen bersedia untuk top up duit sorang sikit bagi menampung kos guaman dalam tindakan saman tersebut.

Sebenarnya kan, tindakan undang-undang yang boleh diambil terbahagi kepada dua. Yang pertama, tindakan di mhkamah jnayah. Yang kedua, tindakan di mhkamah sivil.

Bergantung kepada apa matlamat kita. Kalau nak hukvm si pelaku untuk memberi pengajaran kepadanya, kita boleh pilih :-

1) Nak hukvm dengan cara pnjara dan denda

atau

2) Nak hukvm dengan cara suruh dia bayar wang gantirugi

Bagaimana nak hukvm Eira dengan cara pnjara dan denda?

Kalau kita nak hukvm dengan cara pnjara dan denda, maka kita ambil tindakan menurut undang-undang jnayah.

Buat police report, biar polis buka kertas siasatan. Silap haribulan, merasalah juga dia bermalam di lokap reman. Moga-moga dia akan didakwa di mhkamah jnayah dan melalui proses perbicaraan.

Untuk tindakan begini, kita tak perlu keluarkan kos apa-apa. Proses pendakwaan akan dijalankan oleh Timbalan Pendakwaraya.

Tapi bagi orang yang maaki hamun kita tu, dia terpaksa keluarkan kos dia sendiri, untuk lantik peguambela yang akan mewakilinya. Dia kena bela diri kalau dia minta dibicarakan dalam pertuduhan jnayah terhadapnya.

Kalau dia didapati bersalah, dia mungkin akan dihukvm pnjara dan denda. Tapi harus diingat, kalau dia dikenakan denda pun, denda tersebut dibayar kepada mhkamah. Kita sebagai mngsa maaki hamun dan caci cerca, tak dapat satu sen pun.

Sebaliknya kalau kita nak hukvm dengan cara suruh dia bayar wang gantirugi, maka kita ambil tindakan menurut undang-undang sivil.

Lantik peguam, peguam akan hantar Notis Tuntutan. Jika dia buat deekkk, failkan Writ Saman di mhkamah sivil. Dia sebagai Defendan kemudiannya akan melalui proses perbicaraan.

Untuk tindakan begini, kita perlu keluarkan kos sendiri untuk melantik peguam. Proses perbicaraan akan dijalankan oleh peguam yang mewakili kita.

At the same time, orang yang kita saman tu juga terpaksa keluarkan kos dia sendiri, untuk lantik peguam yang akan mewakili dirinya di mhkamah.

Kalau dia didapati liable di mhkamah sivil, dia sebagai Defendan akan diarahkan oleh mhkamah untuk bayar gantirugi dalam bentuk wang kepada Plaintif. Kita sebagai mngsa maaki hamun dan caci cerca, akan dapat wang gantirugi tersebut.

Kalau tanya saya, kalaulah saya berada di tempat wanita yang dicaci maaki tersebut, saya buat police report dulu. Ianya free, tak perlu keluarkan kos.

Semua elemen jnayah dalam seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dah fulfilled. Harap-harap si pencaci tu ditangkap dan didakwa la. Pandai-pandailah dia bela diri di mhkamah.

Kalau polis tak teruskan kes for whatever reason, baru saya failkan saman sivil di mhkamah sivil. Lagipun ada had tempoh 6 tahun untuk failkan saman.

Ini yang orang tua-tua kata, kerana mulut badan binasa.

Tampil memberi respon, Eiira telah muncul dalam video terbaru memohon maaf kepada semua terlibat.

" Assalamualaikum.

" Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eiira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) insiiden yang tular ketika Eiira membuat 'Live' di Facebook Eira Azira di mana insiiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kes4t iaitu (Body Shaming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

" Jujur Eiira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eiira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eiira telah menyinggung hati banyak pihak.

" Insiiden-insiiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eiira yang Eiira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk.

" Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

" Insiiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eiira, Sahabat-sahabat, terutamanya Suami Eiira dan Anak Eiira Qalesya serta agen-agen Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

" Eiira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eiira untuk Eiira cuba memperbaiki diri Eiira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

" Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eiira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eiira sejujurnya Eiira telah berlapang dada dan maafkan semua.

" Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eiira. Keputusan Eiira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

" Eiira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eiira dapat memaafkan kesalahan Eiira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook yang terlibat.

" Akhir kata dari Eiira,

" …Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eiira Azira.."

" Wasalam. 15 September 2020," akhiri Eiira

Semalam saya tertengok video low class yang memaparkan seorang minah pengasas kosmetik sedang mencarut-carut dan memaki…

Posted by Asiah Abd Jalil on Monday, September 14, 2020

Sumber: Facebook Asiah Abd Jalil

]]> http://transformasi.pw/2020/09/15/kos-kos-tikk/feed/ 0 Sedih Pemergian Bekas Pengurus, Dato' Aliff Syukri Umum Sesuatu Yang Tak Disangka Sangka

http://transformasi.pw/2020/09/15/sedih-pemergian-bekas-pengurus-dato-aliff-syukri-umum-sesuatu-yang-tak-disangka-sangka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sedih-pemergian-bekas-pengurus-dato-aliff-syukri-umum-sesuatu-yang-tak-disangka-sangka http://transformasi.pw/2020/09/15/sedih-pemergian-bekas-pengurus-dato-aliff-syukri-umum-sesuatu-yang-tak-disangka-sangka/#respond Tue, 15 Sep 2020 04:41:43 +0000 http://transformasi.pw/?p=13986 Masih terkesan pemergian bekas pengurus iaitu Allahyarham Ghazi Bin Mat Lawi, Dato' Seri Aliff Syukri hari ini pergi menziarahi kubur arwah di kampung halamannya baru-baru ini.

Menerusi perkongsian di Instagram, Aliff Syukri berasa amat berbesar hati apabila kehadirannya disambut dengan baik oleh ahli keluarga arwah dan ketua kampung kawasan itu.

"Sebak pilu dan sedih yang saya boleh gambarkan pada harini. Apabila melawat kubur arwah @ghazi_ml bukan sahaja seperti perkerja saya. Tetapi seperti adik dalam keluarga saya.

"Saya dapat rasakan betapa kuatnya kekeluargaan beliau apabila semua family beliau ada… Hari ini saya memberi penghormatan terakhir kepada beliau. Saya juga ditemani oleh ketua kampong. Dan juga wakil dari perkeso.

"Semoga arwah diletakkan di tempat org2 yang beriman amin," katanya.

Dalam pada itu, dihujung kapsyen foto di Instagram tersebut, Aliff Syukri sempat memberitahu bahawa dia bakal berhenti daripada menghasilkan video kerana ingin masa untuk berehat.

"Dan kepada waris ibu bapa arwah terima kasih layanan baik dari semua keluarga arwah @ghazi_ml yang menyambut kedatangan saya.

"Apa pun semoga keluarga arwah tenang dan kuat menempuh dugaan hidup ini. (Maaf kalau video saya kurang posting kerana saya dah penat buat video sy nak berehat)."

"Orang baik akan dikenang" – Netizen 

Apa-apapun posting tersebut mendapat pelbagai komen postif daripada netizen yang mendoakan kesejahteraan arwah di alam sana.

Sumber: Instagram

Semoga Dato' Aliff dan keluarga arwah terus tabah. 

]]> http://transformasi.pw/2020/09/15/sedih-pemergian-bekas-pengurus-dato-aliff-syukri-umum-sesuatu-yang-tak-disangka-sangka/feed/ 0 Siapa Yang Berani 'T1KAM' Belakang Ali Puteh. Ini Pantun Yang Diberi Ali Tapi Yang Jawab Pantun Adalah Netizen

http://transformasi.pw/2020/09/15/jawapp-jgn-tak-jawapp/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=jawapp-jgn-tak-jawapp http://transformasi.pw/2020/09/15/jawapp-jgn-tak-jawapp/#respond Tue, 15 Sep 2020 03:06:14 +0000 http://transformasi.pw/?p=13978 Isu melibatkan Ali dan Kakak Iparnya di lihat menemui jalan penyelesaian apabila mahkhamah telah membuat keputusan mengenai pembahagian harta arwwahBALU kepada pelawak Allahyarham Abam Bocey iaitu Siti Nor Hidayah Mohd Ali berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam berhubung tun-tutan fa-raid yang difailkannya pada 15 Julai lalu.

Menurut Nor Hidayah, 28, mahkamah menetapkan pembahagian berdasarkan hu-kum sy-arak melibatkan rumah, kereta serta barang peribadi penin-ggalan arw-ah suaminya.Namun begitu, Ali terus dik3cam oleh segelintar oleh netizan yang masih tidak berpuas hati dengan beberapa tindakan Ali sebelum ini

Berikut pantun di muat naik  Ali di Ig milik belajar

"Pergi ke kedai membeli cawan.Berjalan kaki sampai terkangkang.Berhati hati bile berkawan. Takot nanti tikam belakang."

Namun begitu, warganet terus meng3cam Ali dan meninggalkan beberama kerat pantun untuk Ali

"lepak2 depan rmh tepi longkang,mulut kau pun macam longkang ali"

"Pergi ke kedai membeli timun, oh siyanggg ke mung… blk kedai beli moktam,oohh dk diam la poktam"

Tidak terus berdiam diri, Ali Puteh terus membalas komen tersebut

"Itu yang sepatutnya!" – Ali Puteh lega

PELAWAK Ali Puteh menerima keputusan Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam yang menetapkan pembahagian harta peninggalan Allahyarham abangnya yang juga pelawak Abam Bocey mengikut hu-kum Islam.Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan, 32, berkata, dia dan keluarganya tidak pernah mengh-alang proses faraid seperti yang didakwa segelintir pihak, malah sentiasa bersetuju pembahagian itu dilakukan dengan kaedah yang betul.

"Memang saya tahu, orang cakap saya dan keluarga cuba mengha-lang proses tersebut. Orang anggap saya yang sal-ah.

"Sedangkan masa sidang media yang saya pernah adakan beberapa kali sebelum ini pun dah cakap memang semua kena faraid ikut hukum Islam. Sebab itu yang sepatutnya, " ujarnya kepada mStar.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Kredit : RJ Sohor King ROM

]]> http://transformasi.pw/2020/09/15/jawapp-jgn-tak-jawapp/feed/ 0 "Semakin Dekat Aruwah Semakin Sedih"- Ini Soalan 'Terakhir' Aruwah Kepada Anak Nya Buat Anaknya Terkilan

http://transformasi.pw/2020/09/15/semakin-dekat-aruwah-semakin-sedih-ini-soalan-terakhir-aruwah-kepada-anak-nya-buat-anaknya-terkilan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=semakin-dekat-aruwah-semakin-sedih-ini-soalan-terakhir-aruwah-kepada-anak-nya-buat-anaknya-terkilan http://transformasi.pw/2020/09/15/semakin-dekat-aruwah-semakin-sedih-ini-soalan-terakhir-aruwah-kepada-anak-nya-buat-anaknya-terkilan/#respond Tue, 15 Sep 2020 02:55:03 +0000 http://transformasi.pw/?p=13969 ANAK bongsu kepada pelakon veteran Allahyarham Idris Md Diah yang dikenali sebagai Alia meluahkan rasa sedih apabila hasrat bapa untuk melihatnya berkahwin pada 25 Disember depan tidak kesampaian.

Menurut Alia atau nama sebenarnya Nur Alia Muliyani Mohd Idris, 27, dia hanya sempat membawa bapanya melihat lokasi majlis perkahwinannya nanti."Agak terkilan dan sedih sebab saya satu-satunya puteri arwah tapi betul-betul lagi 100 hari saya nak kahwin, arwah meninggal dunia. Arwah pun nampak macam sedih apabila majlis saya semakin dekat.

Idris meninggal dunia secara mengejut pada pagi, Isnin.

"Soalan terakhir yang arwah tanya dekat saya berkenaan kad kahwin saya bila nak siap sebab majlis lagi 100 hari dan dia nak bagi jemputan kepada rakan-rakannya."Alhamdulillah persiapan hampir selesai sebab saya sejenis yang tak nak susahkan atau libatkan orang. Saya pun sempat bawa arwah ayah tengok lokasi majlis saya.

"Saya kurang pasti arwah ayah ada hajat atau tidak sebab dia jenis tak bercerita sangat tapi dia selalu tanya tentang persiapan perkahwinan saya," kata Alia kepada mStar.Alia memberitahu dia tidak mengetahui punca sebenar kematian bapanya yang meninggal dunia secara mengejut namun arwah mempunyai penyakit kencing manis dan sejak kebelakangan ini tiada selera makan.

Allahyarham Idris, 61, yang terkenal dengan watak Pak Andak menerusi drama bersiri 7 Hari Mencintaiku 2 dikatakan meninggal dunia ketika sedang tidur kira-kira pukul 2.30 pagi, Isnin di kediamannya di Presint 9, Putrajaya.Dalam pada itu, Alia memohon pertolongan rakan-rakan bapanya untuk menghubunginya jika ada kerja atau hutang arwah yang masih tertangguh.

Anak bongsu Idris tegaskan arwah tidak mempunyai akaun laman sosial.

Alia juga menegaskan bapanya tidak mempunyai sebarang akaun laman sosial dan meminta mana-mana pihak tidak menyalahgunakan nama dan foto arwah."Soal kerja arwah masih belum diketahui… jadi, saya minta tolong rakan-rakan arwah jika ada apa-apa yang tertangguh ataupun arwah ada berhutang dengan sesiapa boleh berhubung dengan saya.

"Saya juga nak tegaskan yang arwah ayah tidak pernah ada akaun laman sosial. Saya mohon sesiapa yang buat akaun palsu gunakan nama arwah, tolong padam gambar dia," ujarnya.Allahyarham meninggalkan seorang balu iaitu Che Hawa Abu Bakar, 60 dan dua orang cahay mata bernama Muhammad Afiq Husaini Mohd Idris, 28 serta Nur Alia Muliyani Mohd Idris, 27.

sumber

]]> http://transformasi.pw/2020/09/15/semakin-dekat-aruwah-semakin-sedih-ini-soalan-terakhir-aruwah-kepada-anak-nya-buat-anaknya-terkilan/feed/ 0 Selepas Eira Bercucuran air mata mohon ampun, peguam ini dedah tindakan terkini Puan Surhanizan

http://transformasi.pw/2020/09/15/apa-plak-lps-ini/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=apa-plak-lps-ini http://transformasi.pw/2020/09/15/apa-plak-lps-ini/#respond Tue, 15 Sep 2020 02:10:50 +0000 http://transformasi.pw/?p=13961 BEBERAPA hari lalu media sosial 'panas' dengan video seorang usahawan wanita yang juga influencer yang mendakwa dihalau ketika membuat reviu di sebuah restoran popular di Melaka.

Menerusi video yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat, melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu video permohonan maaf. Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan

Berikut perkongsian terkini dari peguam

Tindakan s4aman akan di teruskan

"Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mngsa viral oleh seorang duta produk. Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara mewakili kesnya di mahkamah.

"Keterlaluan sangat kata-kata makian terhadapnya. Kali ini, kita mesti ajar. Ajar untuk saman di mahkamah. Ajar untuk tuntut ganti rugi sebanyak mungkin. Ajar tentang adab dan budi bahasa. Ajar supaya lebih tahu merendah diri selepas ini.

Puan Suharnizan kerja di Pesuruhjaya Sumpah.Kenal ramai peguam

"Sewaktu saya mesej, saya semak juga profil Puan Suharnizan. Saya lihat antara profesion yang disenaraikan oleh Puan Suharnizan adalah Pesuruhjaya Sumpah.

"Pesuruhjaya Sumpah ini memang banyak berurusan dengan peguam. Pasti dia kenal mana-mana peguam yang dia selesa. Tambah pula profilnya ditulis di Johor. Saya pula di Gombak. Jauh. Barangkali tawaran saya akan ditolak.

"Tapi tak apa. Saya cuba juga. Saya mesej dan saya nyatakan hasrat untuk membantu dan mewakili kerana saya rasakan perbuatan body shaming dan menjatuhkan reputasi terhadapnya dan keluarga oleh pengasas produk itu teramat keterlaluan.

"Saya pantang lihat orang dibuli. Memang saya jadi marah. Pernah sekali dahulu, di mahkamah. Anak guam pihak lawan, perli-perli anak guam saya.

"Cakap sekuat mungkin dalam mahkamah. Dikatanya bodoh dan macam-macam lagi. Tetapi jaraknya dari jauh, konon-konon bersembang dengan seorang lagi kawan dihadapannya tetapi setiap perkataannya sangat tajam dan sengaja dikuatkan dan ditujukan kepada anak guam saya.

"Saya lihat peguamnya sendiri tidak minta, dia kawal dirinya dan bertindak secara profesional. Sebab kalau ada peguamnya sendiri, kita tidak boleh main langgar. Kena hormat. Biar peguamnya jalankan tugas. Biar peguamnya yang menasihati, anak guamnya.

"Saya sabar lagi. Masih buli lagi. Masih cakap lagi. Masih perli-perli. Dengan suara kuat, sengaja hendak beri satu mahkamah dengar. Saya tahu peguamnya sendiri tidak boleh kawal dia.

"Perbuatan membuli ini memang tidak patut. Saya jadi marah. Saya tidak boleh lihat depan mata saya. Saya sudah tidak peduli, sama ada peguamnya hendak nasihat atau tidak, terus saya menghampirinya.

"You ni memang ada masalah attitude ke? Masalah akhlak ke? Tak reti hormat orang ke? Yang you cakap kuat-kuat ni kenapa? Jangan too much. You dah cross the line ni!"

"Selepas sesi saya bising, terus diam. Tidak bercakap terus. Saya perasan kaki buli ini, mereka selalu cari orang yang kurang daripada mereka.

"Misalnya kurang lantang daripada mereka, kemudian mereka buli. Penakut sikit daripada mereka, kemudian mereka buli. Kurang kedudukan atau pangkat daripada mereka, kemudian mereka buli. Kalau jenis yang sama atau yang lebih hebat atau tinggi kedudukan dari mereka, mereka tak berani.

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya

"Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuli.

Saya betul-betul hilang sabar. Rasa macam hendak pergi bantu segera. Tak sabar tunggu mesej saya dibalas oleh Puan Surhanizan.

Malam semalam, mesej saya sudah dibalas olehnya. Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila saya selidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi. Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik

Jadi bermakna, saya mesej telah lambat. Pun begitu, saya sokong usaha Puan Surhanizan telah mengambil tindakan segera dengan melantik peguam. Lawan jangan tak lawan.

Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team. Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Oleh Nor Zabetha

Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mangsa viral oleh seorang duta produk. Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara…

Posted by Nor Zabetha on Monday, September 14, 2020

Eira mula menyedari kesilapan dan mengeluarkan kenyataan ini

Assalamualaikum.

"Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat "Live" di Facebook Eira Azira di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat iaitu (Body Shaming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

"Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak. Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk.

Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

"Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

"Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

"Eira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook yang terlibat.

Akhir kata dari Eira,

"…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira.."

Wasalam. 15 September 2020

Pemohanan maaf dari Eira Aziera

Assalamualaikum.Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat "Live" di Facebook Eira Azira di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat iaitu (Body Shaming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak. Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk. Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia. Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa AllahPermohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa AllahEira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook yang terlibat. Akhir kata dari Eira,"…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira.." Wasalam 🙏🏻❤15 September 2020

Posted by Eira Aziera on Monday, September 14, 2020

Peguam 'angin' tengok influencer hamun makcik, risau tindakan maki orang lain dianggap hebat – "Berhenti popularkan mereka ni"

Dalam video yang sama, wanita berkenaan yang ketika itu sedang membuat siaran live di Facebooknya, turut membuat komen balas selepas dia mengangkat kaki dari premis tersebut.

Video berkenaan mengundang perhatian warganet yang memberikan komen pelbagai, namun rata-ratanya mengecam wanita berkenaan kerana menggunakan perkataan kesat, selain didakwa sengaja mengaibkan pemilik restoran berkenaan.

Lebih hangat, video lamanya yang memaki seorang netizen dan melakukan 'body shaming' turut mengundang kecaman ramai.

Selepas insiden di restoran asam pedas, video lama wanita ini turut tular di mana dia dikecam kerana menggunakan perkataan berbaur makian.

Terpanggil untuk mengulas mengenai isu yang sama, seorang peguam, Nor Zabetha Muhamad Nor berpendapat tindakan wanita berkenaan sememangnya tidak wajar kerana menggunakan kata-kata kesat apatah lagi menyamakan netizen yang mengkritiknya dengan haiwan.

"Apabila menonton video kata-kata maki hamun oleh seorang social media influencer terhadap seorang wanita, saya yang jadi naik angin.

"Setiap patah perkataan penuh dengan kata-kata makian, hinaan, cercaan.

Mereka sampaikan hendak dapat sesuatu perlu maki hamun dan buat bising. Fahaman yang salah pada generasi muda. Saya berharap sangat jenis begini tidak dipopularkan. Berhenti mempopularkan mereka ini.

"Disamakan dengan seekor babi, ditunjukkan gambar yang diviralkan beserta keluarga wanita itu. Dihina wanita itu sehina-hinanya. Saya cuba mesej peribadi mangsa untuk sama-sama ambil tindakan. Bagus untuk pengajaran.

"Bagaimanalah orang begini masih lagi diangkat? Kalau beginilah ikon di sosial media, bagaimana pula pengaruh yang dibawanya itu?" tulisnya pada perkongsian tersebut.

Tambahnya, apa yang lebih membimbangkan apabila makian dan carutan yang dihamburkan menjadi ikutan dan akhirnya menjadi satu normalisasi dalam masyarakat.

Wanita dikenali sebagai Ceknon dilihat memaki hamun pengawal keselamatan yang bertugas di sebuah gedung perabot popular selepas adiknya tidak dibenarkan masuk kerana tidak memakai topeng muka.

"Dek kerana ramai ikon sosial media yang diangkat sehingga boleh menyebabkan normalisasi budaya memaki hamun dan mencarut begini. Mereka rasa maki hamun itu hebat dan berani.

"Saya teringat video seorang wanita yang dikenali di sosial media, yang memaki hamun pengawal keselamatan kerana tidak dapat pelitup muka percuma. Sudah puas mengamuk dan menyumpah seranah, akhirnya dia dapat pelitup muka.

Nor Zabetha sering mengulas isu semasa dan isu berkaitan perundangan di Facebook.

"Adik wanita ini memuat naik di sosial media, rasa bangga ada kakak seperti ini. Betapa perbuatan wanita itu menyebabkan mereka memperoleh pelitup muka di akhirnya.

"Mesej yang saya lihat di sini, mereka sampaikan hendak dapat sesuatu perlu maki hamun dan buat bising. Fahaman yang salah pada generasi muda. Saya berharap sangat jenis begini tidak dipopularkan. Berhenti mempopularkan mereka ini," katanya lagi.

Sehingga kini posting tersebut meraih 275 perkongsian dan ratusan komen netizen yang rata-ratanya bersetuju dengan teguran yang disuarakan peguam berkenaan.

]]> http://transformasi.pw/2020/09/15/apa-plak-lps-ini/feed/ 0 Semalam Kena Sound Dengan Peguam,Tak Sangka Ini Pula Respon Eira Aziera!! Akhirnya Jatuh Bercucuran Air Mata Eira

http://transformasi.pw/2020/09/15/semalam-kena-sound-dengan-peguamtak-sangka-ini-pula-respon-eira-aziera-akhirnya-jatuh-bercucuran-air-mata-eira/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=semalam-kena-sound-dengan-peguamtak-sangka-ini-pula-respon-eira-aziera-akhirnya-jatuh-bercucuran-air-mata-eira http://transformasi.pw/2020/09/15/semalam-kena-sound-dengan-peguamtak-sangka-ini-pula-respon-eira-aziera-akhirnya-jatuh-bercucuran-air-mata-eira/#respond Tue, 15 Sep 2020 01:23:48 +0000 http://transformasi.pw/?p=13954 Selepas teruuk di keecam oleh pelbagai pihak, akhirnya Eira mula menyedari kesilapan dan mengeluarkan kenyataan ini

Assalamualaikum.

"Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat "Live" di Facebook Eira Azira di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat iaitu (Body Shaming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak. Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk.

Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

Eira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook yang terlibat.

Akhir kata dari Eira,

"…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira.."

Wasalam. 15 September 2020

Pemohanan maaf dari Eira Aziera

Assalamualaikum.Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat "Live" di Facebook Eira Azira di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat iaitu (Body Shaming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak. Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk. Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia. Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa AllahPermohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa AllahEira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook yang terlibat. Akhir kata dari Eira,"…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira.." Wasalam 🙏🏻❤15 September 2020

Posted by Eira Aziera on Monday, September 14, 2020

Sampai 8 minit Influencer hiina fizikal org, sekali peguam ni tampil bersuara

Menerusi satu video yang tular yang menggunakan kata kata yang agak keterlaluan dari seorang influencer terhadap seorang follower, seorang peguam tampil memberikan kenyataan di ruangan facebook beliau.

Tidak cukup dengan kata-kata kurang enak didengar, influencer itu juga menunjukkan gambar gambar orang yang dikatakan di dalam video tersebut.

Menerusi hantaran dari peguam ini, puan ini memberitahu akan mengambil tindakan ke atas influencer tersebut.

"Apabila menonton video kata-kata mki hamun oleh seorang social media influencer terhadap seorang wanita, saya yang jadi naik angin.

" Setiap patah perkataan penuh dengan kata-kata mkian, hnaan, crcaan.

"Disamakan dengan seekor b4bi, ditunjukkan gambar yang div1ralkan beserta keluarga wanita itu. Dihna wanita itu sehna-h1nanya. Saya cuba mesej peribadi mangsa untuk sama-sama ambil tindakan. Bagus untuk pengajaran.

" Bagaimanalah orang begini masih lagi diangkat? Kalau beginilah ikon di sosial media, bagaimana pula pengaruh yang dibawanya itu?

" Sewaktu naik tadi ke pejabat tadi, saya lalu di sebelah dua orang yang sedang bersembang. Seorang lelaki Melayu dan seorang lelaki Cina.

" Sapaan lelaki Melayu, "Wah!U sudah betul-betul gemuk sekarang. Apa pasal makin gemuk sekarang? You mesti banyak sangat makan b4bi. Itu pasal gemuk. Banyak makan bab1 ke?".

" Mungkin mereka hanya bergurau atau itu cara-cara sembang mereka tetapi masih saya rasakan cara sembang begitu tidak kena.

" Kalau terkena dengan sejenis manusia yang kaki sentap bagaimana? Boleh jadi punca bergaduh.

"Bayangkan kalau cakap-cakap begini menjadi ikutan majoriti masyarakat kita. Tidak berlapik, main pakai sembur, tidak manis.

" Dek kerana ramai ikon-ikon sosial media yang diangkat sehingga boleh menyebabkan normalisasi budaya memki hamun dan mencrut begini. Mereka rasa mki hamun itu hebat dan berani.

" Saya teringat video seorang wanita yang dikenali di sosial media, yang mem4ki hamun pengawal keselamatan kerana tidak dapat pelitup muka percuma. Sudah puas mengamuk dan menyumph seranah, akhirnya dia dapat pelitup muka.

" Adik wanita ini memuat naik di sosial media, rasa bangga ada kakak seperti ini. Betapa perbuatan wanita itu menyebabkan mereka memperoleh pelitup muka di akhirnya.

" Mesej yang saya lihat disini, mereka sampaikan hendak dapat sesuatu perlu mki hamun dan buat bising. Entah apa-apa. Fahaman yang salah pada generasi muda.

" Saya berharap sangat jenis begini tidak dipopularkan. Berhenti mempopularkan mereka ini.

Sumber:Nor Zabetha

]]> http://transformasi.pw/2020/09/15/semalam-kena-sound-dengan-peguamtak-sangka-ini-pula-respon-eira-aziera-akhirnya-jatuh-bercucuran-air-mata-eira/feed/ 0 Giliran Peguam Pula Tampil Bersuara Apabila Seorang Wanita Diperli Influencer "Gemuk Macam B*bi", Ini Kenyataan Padu Beliau

http://transformasi.pw/2020/09/14/apa-ni-guam/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=apa-ni-guam http://transformasi.pw/2020/09/14/apa-ni-guam/#respond Mon, 14 Sep 2020 12:50:58 +0000 http://transformasi.pw/?p=13947 Menerusi satu video yang tular yang menggunakan kata kata yang agak keterlaluan dari seorang influencer terhadap seorang follower, seorang peguam tampil memberikan kenyataan di ruangan facebook beliau.

Tidak cukup dengan kata-kata kurang enak didengar, influencer itu juga menunjukkan gambar gambar orang yang dikatakan di dalam video tersebut.

Menerusi hantaran dari peguam ini, puan ini memberitahu akan mengambil tindakan ke atas influencer tersebut.

Peguam Nor Zabetha

Apabila menonton video kata-kata mki hamun oleh seorang social media influencer terhadap seorang wanita, saya yang jadi naik angin.

Setiap patah perkataan penuh dengan kata-kata mkian, hnaan, crcaan.

Disamakan dengan seekor b4bi, ditunjukkan gambar yang div1ralkan beserta keluarga wanita itu. Dihna wanita itu sehna-h1nanya. Saya cuba mesej peribadi mangsa untuk sama-sama ambil tindakan. Bagus untuk pengajaran.

Bagaimanalah orang begini masih lagi diangkat? Kalau beginilah ikon di sosial media, bagaimana pula pengaruh yang dibawanya itu?

Sewaktu naik tadi ke pejabat tadi, saya lalu di sebelah dua orang yang sedang bersembang. Seorang lelaki Melayu dan seorang lelaki Cina.

Sapaan lelaki Melayu, "Wah!U sudah betul-betul gemuk sekarang. Apa pasal makin gemuk sekarang? You mesti banyak sangat makan b4bi. Itu pasal gemuk. Banyak makan bab1 ke?".

Mungkin mereka hanya bergurau atau itu cara-cara sembang mereka tetapi masih saya rasakan cara sembang begitu tidak kena.

Kalau terkena dengan sejenis manusia yang kaki sentap bagaimana? Boleh jadi punca bergaduh.

Bayangkan kalau cakap-cakap begini menjadi ikutan majoriti masyarakat kita. Tidak berlapik, main pakai sembur, tidak manis.

Dek kerana ramai ikon-ikon sosial media yang diangkat sehingga boleh menyebabkan normalisasi budaya memki hamun dan mencrut begini. Mereka rasa mki hamun itu hebat dan berani.

Saya teringat video seorang wanita yang dikenali di sosial media, yang mem4ki hamun pengawal keselamatan kerana tidak dapat pelitup muka percuma. Sudah puas mengamuk dan menyumph seranah, akhirnya dia dapat pelitup muka.

Adik wanita ini memuat naik di sosial media, rasa bangga ada kakak seperti ini. Betapa perbuatan wanita itu menyebabkan mereka memperoleh pelitup muka di akhirnya.

Mesej yang saya lihat disini, mereka sampaikan hendak dapat sesuatu perlu mki hamun dan buat bising. Entah apa-apa. Fahaman yang salah pada generasi muda.

Saya berharap sangat jenis begini tidak dipopularkan. Berhenti mempopularkan mereka ini.

Admin pula berharap agar isu ini dapat diselesaikan dengan baik dan dipermudahkan urusan bagi mana-mana pihak, InsyaAllah.

Sumber ejadsohor

]]> http://transformasi.pw/2020/09/14/apa-ni-guam/feed/ 0 Dakwaan Pemergian S4ndra Akibat 'Sengaja Cabut Mesin Hayat' Pada Jumaat Lalu?? Ibu S4ndra Mula Bersuara,Ini Reaksi Ibu Sandra

http://transformasi.pw/2020/09/14/c4bvttt-maysin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=c4bvttt-maysin http://transformasi.pw/2020/09/14/c4bvttt-maysin/#respond Mon, 14 Sep 2020 09:18:06 +0000 http://transformasi.pw/?p=13937 IBU kepada Allahyarham Sandra Dianne iaitu Nur Syakinah Abdullah sekali lagi meluahkan rasa kecewa dengan komen seorang individu di laman Facebook.

Kali ini, Syakinah dituduh menyebabkan kematian anaknya apabila membuat keputusan menghentikan mesin bantuan pernafasan yang diberikan kepada Sandra ketika berada di unit rawatan rapi (ICU).

Menurut Syakinah, komen yang ditulis individu berkenaan merupakan satu fitnah besar dan menggores hatinya serta keluarga.

"Allahuakhbar… banyaknya fitnah yang bertebaran, kuatkan hati hambamu ini Ya Allah! Kepada Eina Outlet, kami tak tahu pula kalau kamu salah seorang daripada ahli keluarga kami yang tersesat nun di negeri Kedah.

"Sehinggakan komen kamu tentang kem4tian anak saya seolah-olah kamu ada di hospital ketika anak saya meregang (bertarung) nyawa. Saya anggap komen kamu keterlaluan dan ianya fitnah besar yang harus saya pikul.

"Kamu seolah-olah menuduh saya telah membunvh anak sendiri dan sengaja memilih tarikh yang jatuh pada hari Jumaat untuk kem4tian anak saya," katanya menerusi Facebook peribadi pada Isnin.

Syakinah kecewa dengan tuduhan tidak berasas seorang pengguna Facebook itu.

Bersama kapsyen tersebut dia turut berkongsi paparan skrin komen berbentuk tuduhan yang ditulis seorang netizen mempersoalkan pemergian penyanyi lagu Hey Kau itu.

Individu menggunakan akaun Facebook Eina Outlet mendakwa Sandra meninggal dunia pada hari Jumaat selepas keluarga memutuskan menghentikan bantuan alat pernafasan.

Menjelaskan situasi sebenar, Syakinah memaklumkan anaknya sudah boleh bernafas sendiri setelah menjalani pembedahan.

Ini fitnah dan saya akan saman kamu. Sungguh kamu tak punya hati nurani sebagai seorang insan.

Bagaimanapun, sehari selepas pembedahan keadaan kesihatan anaknya semakin merosot.

"Untuk pengetahuan kamu dan juga semua orang yang membaca luahan hati saya ni… selepas tiga hari kemalang4n iaitu pada hari Selasa, anak saya dah boleh bernafas sendiri dengan sedikit bantuan oksigen.

"Pada hari Rabu dia menjalani pembedahan tube pernafasan untuk membantu dia bernafas sendiri tanpa bantuan mesin… sila rujuk gambar! Selepas pembedahan dia stabil pada siang hari Khamis tu, saya menjaganya di wad sepanjang hari sehingga ke malam, tak makan tak minum.

"Keadaannya menjadi tenat mulai pukul 11 malam sehinggalah membawa kepada kem4tiannya pada pukul 1 pagi Jumaat… ketika dia tenat, doktor bertungkus lumus untuk membantu dia," ujarnya.

Sandra terbabit kemal4ngan dan meninggal pada Jumaat lalu.

Kecewa dengan tuduhan tidak berasas itu, Syakinah berkata dia tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu berkenaan.

"Dimana rasionalnya kamu menuduh kami ahli keluarganya sengaja menyuruh doktor mencabut mesin pernafasannya sedangkan dia sudah boleh bernafas sendiri?

"Ini fitnah dan saya akan saman kamu! Sungguh kamu tak punya hati nurani sebagai seorang insan!" katanya.

Sandra atau nama sebenar Alessandra Dianne Ampuria meningg4l dunia pada pagi Jumaat lalu selepas enam hari bertarung nyawa di unit rawatan rapi (ICU), Hospital Putrajaya.

Pada 5 September lalu, Allahyarham Sandra terbabit dalam kemal4ngan Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah (Elite) berhampiran Subang Jaya, ketika dalam perjalanan mengikuti latihan konsert minggu keempat Big Stage 2020 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Jen4zah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kauluan, Sabah.

"Baik buat majlis tahlil.." – Konsert tribute untuk Sandra, stesen TV dicac1i netizen

Konsert tribute #SandraDalamKenangan telah berlangsung dalam suasana penuh hiba dan pilu di dewan Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), malam tadi.

Bagaimanapun, tindakan pihak produksi yang menjayakan program tersebut selain menyiarkan secara langsung menerusi sebuah stesen televisyen (TV) mengundang rasa kurang senang segelintir penonton.

Menurut mereka, pihak stesen TV sepatutnya mengadakan majlis tahlil berbanding program berunsurkan nyanyian apatah lagi Allahyarham Sandra Dianne baru sahaja meningg4l dunia Jumaat lalu.

Tinjauan komen menerusi beberapa posting di Facebook portal Astro Gempak mendapati rata-rata warganet mendakwa program seperti itu seakan-akan terikut dengan budaya barat.

Tak perlu pun buat tribute ni

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa individu yang mengambil pengisian program berkenaan dari sudut positif dimana itulah cara terbaik untuk 'bercerita' mengenai kebaikkan arwah sepanjang hayatnya.

Korang yang bising tu, ada tak doakan untuk Sandra?

SUMBER

]]> http://transformasi.pw/2020/09/14/c4bvttt-maysin/feed/ 0 Akhirnya Follower Baju Kuning Yang Eira Cakap Dengan Kata-Kata Kasar Muncul, Tak Sangka Ini Komen Tuan Badan

http://transformasi.pw/2020/09/14/yelllow-bajuu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=yelllow-bajuu http://transformasi.pw/2020/09/14/yelllow-bajuu/#respond Mon, 14 Sep 2020 08:58:39 +0000 http://transformasi.pw/?p=13929 Isu yang hangat diperkatakan dua tiga hari ini mengenai seorang influencer yang sebelum ini dikatakan tidak boleh buat libe review di restoran 35, melaka.

Tapi belum reda isu restoran tersebut, muncul lagi satu video yang agak keterlaluan bagi orang ramai kerana perkataan yang digunakannya.

Video yang dimuat naik di halaman facebook menunjukkan Eira menggunakan kata-kata yang agak kasar kepada individu tersebut.

Tidak cukup dengan kata-kata kurang enak didengar, dia juga menunjukkan gambar gambar orang yang dikatakan di dalam video tersebut.

Rata-rata netizen marah dengan tindakan beliau. Punca kenapa Eira bertindak begitu tidak dapat dipastikan lagi.

Antara komen-komen warganet

Allahuakbar…nagis tgok dia makihamun..body shming sis ni…tak sangka perangai dia macam ni..aku doakan moga Allah tarik nikmat rezeki kat dia..tak baiknya ya Allah…sampai macam ni sekali…betapa sombongnya dia..

Ya Allah Ya Tuhanku berilah taufiq dan hidayah supaya dia berubah dari memaki hamun begitu..sang suami mohon lah ajar isteri tu berkata-kata yg elok…jgn nnt sampai ke tua dan nyanyuk masih berckp mcm tu..kasihani keluarga dan anak2 nya.

Subhanallah mengata org mcm lah diri tu sempurna.Nasib lah Allah tak bagi dia cantik putih melepak mcm emma maembong ka uqasha ka..Kalau dak lagi riak.Betui2 buat malu org kedah.

Kite semua x sempurna kak.. Dia pon manusia jgk.. Ingat kak kerana mulut badan binasa.. Akak ddk kt atas jgn selesa sgt.. Karma Allah tu ade.. X perlu nk maki sungguh pon dia bt silap.. Allah ada kak..

Memang org kedah cakap kasaq.. tp sekasaq kasaq org kedah kami x la maki org menghina org melahanat kan org sesuka hati.. malu la sis.. cakappp x dak sopan langsunggg.. bg ada adab sama.. menghina memaki hamun org.. mana p adab sis? malu kaum hawa, malu mak bapak kita sis.. allahuakbar…

Apabila kemewahan menguasai diri mulalah kita lupa asal usul kita..nikmat yg allah bagi itu hanyalah pinjaman sementara..janganlah menghina sesama manusia…

Posting dan hantaran dari individu tersebut

"Terima kasih diatas sokongan semua, maafkan sy kerana tdk sempat utk membalas pm satu persatu kerana terlalu banyak notifications masuk ketika sy bangun utk solat subuh td.. Kepada Iera Aziera, kuasa viral anda itu sbnrnya byk membuka aib anda sendiri.. Sejak hari pertama anda v1ral sy sehingga kini 98% pm sy adalah yg tdk suka kepada kamu, hanya 2% sahaja penyokong kamu.. Sy tak mahu membuka aib kamu, tetapi harus kamu ingat allah tdk pernah tidur.."

IERA AZIERA ada membaca komen sy di dlm live tersebut, dicari semula mmg tdk akn jumpa kerana beliau akan segera delete komen yg tdk ada unsur berpihak kepadanya walaupun komen itu hanya komen yg biasa.. sy tdk memaki hamun dia, sy juga tdk mengeluarkan perkataan sama seperti dia.. kerana perkataan itu tdk terbiasa keluar dr mulut saya mahupun penulisan sy.. utk pengetahuan kamu Iera Aziera, maki hamun kamu telah sy pertonton kepada seluruh ahli keluarga terdekat sy, mereka turut menggigil sepertimana kamu menggigil kerana kamu tdk dpt menendang makcik 35 tempoh hari krn kamu kata makcik tu dh nk mti.. Wahai Iera Aziera,semoga allah panjangkan umur kamu utk kamu tonton semula live kamu.."

Ada Netizen Nasihat Untuk Ambil Tindakan

"Puan boleh saman dia, guna je Defamation Act Law 1957. Kalau kes mcm ni, memang Puan mudah untuk menang".

Kiriman follower MB, tengoklah cara dia maki follower dan body shaming follower, maki badan follower gemuk babi kuning sampai tunjuk gambar anak beranak tak bertapis Padahal follower tu bertanya tanpa mencarut dan maybe influncer ni sentap sampai memaki hamun, mencarut dan tak boleh nak handle emosi serta percakapanInilah Melayu kebanggaan tuan puan sekalian, moga mendapat hidayah Allah swt.Link riaksi hamba allah yg telah dimalukan https://www.facebook.com/242917229736129/posts/615411205820061/?extid=hzRCgPnZd70kTAwV&d=n

Posted by Makcik Bawang Channel on Sunday, September 13, 2020

Apa-apa pun semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik sesama mereka. InsyaAllah.

Sumber onlinemalaya/ejad sohor

]]> http://transformasi.pw/2020/09/14/yelllow-bajuu/feed/ 0