--> Skip to main content

Arahan J4uhi Kedai M4mak Oleh KP Kesihatan Adalah Berita P4lsu!

Orang ramai diminta tidak mempercayai berita k0n0nnya Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah meminta orang ramai menj4uhi kedai m4mak.

Who Is Dr Noor Hisham Abdullah?

Mesej yang tular di aplikasi Whatsapp sejak semalam itu menggunakan artikel Malaysiakini versi bahasa Inggeris bertajuk 'KL restaurant customer part of new cluster, nine cases reported today' dikeluarkan pada 21 Ogos lalu, untuk menyebarkan berita p4lsu.

Kandungan yang tidak selari dengan berita asal Malaysiakini itu memberi peringatan k0d merah kepada seluruh Malaysia.

Penyal4hgunaan foto Dr Noor Hisham serta nama organisasi media pada mesej tersebut juga boleh menimbulkan kekelirvan kerana ramai menyangka KP Kesihatan yang mengeluarkan kenyataan supaya menj4uhi kedai m4mak dan berhenti mengambil pekerja dari India.

Sehubungan itu editor media berkenaan turut mengingatkan orang ramai supaya tidak terped4ya dengan berita p4lsu tersebut.

"EDITOR'S NOTE: This article is dated Aug 21, 2020. It is now being used as part of a fake Whatsapp message that does not represent the news originally reported by Malaysiakini," tulisnya menerusi Whatsapp.

TERKINI: Kes Baharu C0VID-19 Mel0njak Kepada 100 Kes Hari Ini, Termasuk 85 Kes Tempatan

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan bahawa terdapat sebanyak 12 kes yang telah pulih pada hari ini. Ini menjadikan jumlah kumulatif bagi kes pulih adalah sebanyak 9, 136.

Terkini #COVID19Malaysia 8 Sept 2020 Kes sembuh=12 Jumlah kes sembuh= 9,136 Kes positif= 100 (kes import=15, kes tempatan=85) Jumlah positif= 9,559 Kes kematian= 0 Jumlah kes kematian= 128 Kes dirawat di ICU= 7 Bantuan Alat Pernafasan= 4 pic.twitter.com/T36SgI4mmH

— KKMalaysia🇲🇾 (@KKMPutrajaya) September 8, 2020

Menurutnya juga, terdapat sebanyak 100 kes baharu C0vid-19 pada hari ini iaitu 85 kes tempatan dan 15 kes import. Ini menjadikan jumlah kumulatif kes adalah sebanyak 9, 559 kes. Kebanyakan kes hari ini dari Kluster Benteng (Sabah) iaitu 62 kes dan Kluster Sungai (Kedah) 23 kes.

Terkini: 8 Sept. Kes baharu #COVID19 hari ini terus melonjak kepada 1⃣0⃣0⃣ kes iaitu 85 kes tempatan dan 15 import. Kebanyakan kes hari ini dari Kluster Benteng (Sabah) iaitu 62 kes dan Kluster Sungai (Kedah) 23 kes. Tiada kematian baharu dilaporkan.

— KKMalaysia🇲🇾 (@KKMPutrajaya) September 8, 2020

Tiada kemat1an baharu yang dilap0rkan pada hari ini.

PERINCIAN KES BAHARU (100)

KL-5 4 BWN tiba dari India 1 WN pulang dari India

SELANGOR-9 6 BWN tiba dari India 1 WN pulang dari Indonesia 1 BWN tiba dari Indonesia 1 BWN tiba dari Pakistan

N.SEMBILAN-1 1 BWN tiba dari India pic.twitter.com/gxZKYEFNoD

— KKMalaysia🇲🇾 (@KKMPutrajaya) September 8, 2020

Nilai Ro meningkat. Jangan l4lai!

Nilai Ro terkini meningkat kepada 1.72 berbanding 0.72 dicatatkan 2 minggu lalu.

Jangan alpa dan ambil mudah saranan yang diberikan kerajaan.

Pastikan anda sentiasa cuci tangan, jaga kebersihan dan jaga jarak fizikal antara anda dan orang lain. pic.twitter.com/K3rPfnrmRD

— KKMalaysia🇲🇾 (@KKMPutrajaya) September 8, 2020

Pen4fian berita p4lsu dari KKM

Ini adalah berita palsu. Jangan kongsi dan jangan sebarkan.

Kami faham anda prihatin dan bimbang tapi memulakan dan serta menyebarkan maklumat palsu tidak akan membantu negara memerangi wabak #COVID19 malah memburukkan lagi keadaan. #KitaJagaKita pic.twitter.com/kQ3Tttxvac

— KKMalaysia🇲🇾 (@KKMPutrajaya) September 8, 2020

Sumber: Gempak, Kementerian Kesihatan Malaysia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.