--> Skip to main content

(TAKZIAH) Bapa Afdlin Shauki Meninggal Dunia Selepas Pembedahan

Mengesahkan bapanya Aksan Abu Bakar telah menghembuskan nafas yang terakhir pada jam 2.57 pagi tadi, pelakon dan pelawak Datuk Afdlin Shauki mengesahkan bapanya neninggal dunia selepas menjalani satu pembedahan di HUKM Cheras semalam.

 Bapa Afdlin Shauki Meninggal Dunia Selepas Pembedahan

Afdlin berkongsi berita duka itu kepada umum di laman Instagram miliknya.

"Innalillah wainna illaihi rojiuun. Senyuman terakhir papa yang tak habis -habis membuat orang berasa tenang dan ceria. Tiada lagi Aksan bin Abu Bakar. Bapa kepada 10 orang anak. Suami kepada dua orang isteri. Bapa ku yang tercinta."

Afdlin bagaimanapun tampil memohon maaf atas segala kekhilafan yang pernah bapanya lakukakan kepada semua sebelum ini.

 Bapa Afdlin Shauki Meninggal Dunia Selepas Pembedahan

"Tolong ampunkan ya. please! Beliau juga memaafkan semua orang dan juga berkata yang beliau tidak ada rasa dendam atau sakit hati dengan sesiapa."

Dalam pada itu, Afdlin juga dilihat memanjatkan doa agar segala amalan yang pernah dilakukan arwah diterima olehnya.

View this post on Instagram

Ya Allah! Ampunilah ayahku, kasihanilah dia, sejahterakanlah dia, ampunilah dosanya, muliakanlah kedudukannya, lapangkanlah kuburnya dan mandikanlah dia dengan air, salji dan embun. Bersihkanlah dia dari semua kesalahan sebagaimana kain putih dibersihkan dari kekotoran, gantikanlah rumah yang lebih baik daripada rumahnya (di dunia), keluarga yang lebih baik daripada kami keluarganya dan masukkanlah dia ke dalam syurga serta lindungilah ayahku daripada azab kubur, fitnahnya dan daripada seksa api neraka. Ya Allah! Janganlah kiranya pahala kami tidak sampai kepadanya, janganlah Dikau fitnahkan kami sepeninggalannya. Ampunilah kami dan ibubapa kami juga saudara-saudara kami yang telah pergi dahulu dengan membawa iman dan janganlrah Dikau menjadikan resah gelisah dalam hati kami dan bagi orang yang beriman. Wahai Tuhan kami; Sesungguhnya Dikau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang! Segala Puji bagi Allah, Tuhan Pentadbir seluruh alam. Rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad ﷺ , penghulu semua Rasul dan juga ke atas keluarga dan para sahabat Baginda seluruhnya. Ya Allah! Jadikanlah kubur Ayah kami sebagai sebuah taman daripada taman-taman syurga. Ya Allah! Dikaulah Tuhan bagi Ayah kami, Dikaulah yang menjadikannya dan Dikaulah juga yang menunjukkannya kepada agama Islam. Dikaulah  yang juga yang mencabut nyawanya, Dikau lebih mengetahui perkara-perkara zahir dan batinnya. Kami memohon syafaat kepada-Mu untuk Ayah kami. Ya Allah! Ampunkanlah kesalahan kami dan segala kesalahan yang telah dilakukan oleh Ayah kami, limpahkanlah jua Kurnia-Mu wahai Allah, Tuhan Sebaik-baik Pengurnia rahmat! Selawat Allah dan kesejateraan ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad ﷺ . dan ke atas keluarganya serta para sahabat Baginda seluruhnya. Segala Puji bagi Allah, Tuhan Pentadbir seluruh alam. ‎امين امين يا رب العالمين

A post shared by Afdlin Shauki (@afdlinshaukiofficial) on Aug 10, 2020 at 12:44pm PDT

"Ya Allah kau ampunilah dosa-dosa beliau dan terimalah amalan dan kebaikan beliau. Tempatkanlah roh beliau dikalangan roh-roh orang yang beriman. Al-fatihah. I love you papa… Assalammualaikum."

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikutnya serta rakan selebriti dilihat menzahirkan ucapan takziah arwah. Malah wujud juga segelintir pihak yang tidak ketinggalan memohon doa agar segala urusannya dipermudahkan.

Written by Ridhwan Razak PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.