--> Skip to main content

RHB BANK sediakan 'Credit War Room' bantu pelanggan ringan beban kewangan

KUALA LUMPUR: RHB Bank Bhd (RHB Bank) menyediakan pasukan khusus yang dikenali sebagai 'Credit War Room (CWR)' bagi membantu pelanggan meringankan beban kewangan selepas tempoh moratorium berakhir pada September 2020.

Pengarah Urusan Kumpulan RHB Banking Group, Datuk Khairussaleh Ramli, berkata penyediaan CWR itu adalah persiapan awal pihaknya dan menetapkan strategi kredit sebagai tindak balas terhadap pandemik COVID-19.

Beliau berkata, kumpulan juga menjalankan koordinasi usaha dalam memastikan maklum balas konsisten dan tersusun.

"CWR akan memastikan penggunaan sumber yang mencukupi, pembabitan pelanggan yang berkesan dan ketersediaan saluran yang sesuai apabila diperlukan.

"Bank akan memberikan bantuan pembayaran bersasar kepada pelanggan yang mengalami kesukaran untuk membayar ansuran mereka selepas tamat moratorium.

"Usaha telah dipergiatkan untuk menjangkau pelanggan melalui pelbagai saluran komunikasi seperti panggilan telefon, lawatan fizikal, sistem pesanan ringkat (SMS), meja bantuan PKS, emel dan pengiriman surat elektronik langsung (e-DM) dan sosial media.

"Kami juga mempunyai halaman laman web khusus dengan soalan lazim untuk pelanggan runcit dan PKS," katanya ketika mengumumkan prestasi kewangan separuh pertama 2020 RHB Bank secara maya hari ini.

Khairussaleh berkata, bagi pelanggan runcit, kumpulan menyediakan pilihan bantuan pembayaran pinjaman atau pembiayaan kepada seperti penangguhan pembayaran bagi mereka yang kehilangan pekerjaan atau pendapatan.

Beliau berkata, selain itu turut disediakan pengurangan pembayaran ansuran bagi mereka yang mengalami pengurangan gaji atau pendapatan; pembayaran faedah atau keuntungan untuk tempoh masa tertentu serta pemanjangan tempoh pinjaman/pembiayaan untuk membolehkan pembayaran ansuran bulanan yang lebih rendah.

"Sehingga 26 Ogos lalu, lebih daripada 7,000 akaun dengan nilai sekitar RM1 bilion sudah diluluskan di bawah bantuan pembayaran ini.

"Bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) pula, beberapa pilihan bantuan pembayaran pinjaman diwujudkan oleh kami seperti Kemudahan Bantuan Khas (SRF) yang sudah diterima oleh lebih 1,300 pelanggan dengan nilai RM910 juta.

"Dana Bantuan BizPower (BRF), alternatif kepada SRF juga sudah diluluskan sebanyak lebih RM300 juta.

"RHB Bank juga memperkenalkan aplikasi kecerdasan buatan (AI) yang pertama bagi membolehkan pelanggan untuk berinteraksi melalui aplikasi mudah alih dan mengemukakan permohonan secara dalam talian," katanya.

Keuntungan bersih RHB Bank dalam separuh pertama 2020 susut 22 peratus kepada RM971.7 juta berbanding RM1.25 bilion pada tempoh sama tahun lalu.

Pendapatannya dalam tempoh dikaji jatuh 5.7 peratus kepada RM3.32 bilion berbanding RM3.52 bilion pada sepatuh pertama 2019.

Khairussaleh berkata, penurunan pendapatan itu disebabkan oleh kerugian 'one off' sebanyak RM392.4 juta melalui moratorium pembayaran pinjaman yang diberikan kepada pelanggan dan peruntukan kerugian kredit yang lebih tinggi.

"Pendapatan berasaskan dana bersih dan pendapatan bukan dana yang lebih tinggi, ditambah dengan perbelanjaan operasi yang lebih rendah membantu mengurangkan kejatuhan pendapatan.

"Pada Mac tahun ini, kumpulan memberikan moratorium pembayaran balik automatik untuk pinjaman dan pembiayaan kepada pelanggan individu dan PKS, dan pilihan untuk memilih moratorium pembayaran balik kepada pelanggan lain untuk mengurangkan kesan pandemik COVID-19.

"Hasilnya, kami telah merekodkan kerugian bersih sebanyak RM392.4 juta, terutamanya dari portfolio sewa beli dan pembiayaan peribadi," katanya.

Mengulas lanjut, Khairussaleh berkata, RHB Bank juga terus berhati-hati dengan membuat peruntukan untuk menjangkakan potensi penurunan kualiti aset.

Walaupun begitu, beliau berkata, kedudukan mudah tunai kumpulan yang kukuh dan asas modal yang kuat akan membantu mengatasi kesan buruk yang disebabkan oleh pandemik tersebut.

"Kami akan terus melihat situasi pada separuh kedua 2020, selain memberi tumpuan untuk memastikan kesinambungan perniagaan untuk pelanggan dengan menawarkan bantuan dan sokongan.

"Prospek tetap mencabar tetapi dalam jangka masa sederhana. Kami tetap teguh dalam memacu strategi lima tahun FIT22, membuat penyesuaian yang diperlukan untuk inisiatif utama kami bagi memenuhi perubahan tingkah laku pelanggan dan memenuhi permintaan yang ditimbulkan oleh COVID-19.

"Kami yakin dapat mengemudi kumpulan melalui cabaran ekonomi yang belum pernah terjadi sebelumnya," katanya.