--> Skip to main content

Tekong bot terbalik sering meracau, trauma

KOTA BHARU: Tekong bot antara 12 individu yang terselamat dalam tragedi bot terbalik malam kelmarin, sehingga kini masih meracau dan berkali-kali menyatakan kekesalan kerana gagal menyelamatkan mangsa yang meninggal dunia.

Azhar Mat Nisah, 48, kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) dan masih dalam pemantauan pihak hospital berikutan keadaan mangsa yang trauma.

Isterinya, Halifa Mohd Noor, 47, berkata sehingga kini suaminya belum mampu bercakap dengan tenang mengenai apa yang berlaku.

"Sedih melihatkan keadaan suami yang dalam keadaan emosi tidak stabil. Sekejap-sekajap dia akan menangis sambil berkata rasa bersalah kerana gagal menyelamatkan rakan-rakan yang lemas termasuk awak-awak bot.

"Pihak hospital terpaksa memanggil saya untuk menenangkan suami, namun keadaannya masih tidak stabil selain dia tidak dapat tidur dan berehat kerana kejadian yang berlaku itu masih terbayang dalam fikirannya," katanya ketika dihubungi, di sini, hari ini.

Tekong bot, Azhar Mat Nisah, 48, antara 12 individu yang terselamat dalam tragedi bot terbalik malam kelmarin kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII). - Foto Nik Abdullah Nik Omar Tekong bot, Azhar Mat Nisah, 48, antara 12 individu yang terselamat dalam tragedi bot terbalik malam kelmarin kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII). - Foto Nik Abdullah Nik Omar

Selain Azhar, anaknya, Ikram yang berusia 18 tahun juga masih menerima rawatan di hospital berkenaan kerana tertelan air masin yang banyak sehingga menjejaskan paru-paru.

Mengulas lanjut, Halifa berkata, itu kejadian pertama yang menimpa suaminya sejak puluhan tahun lalu terbabit dengan aktiviti di laut.

"Suami ada berkata kejadian berlaku begitu cepat dan ombak besar menyebabkan bot dinaiki mereka terbalik.

"Selama berpuluh tahun suami ke laut, inilah tragedi pertama yang menimpanya. Namun saya sentiasa mengingatkan apa yang berlaku adalah takdir Allah, bukannya salah suami," katanya.

Dalam kejadian jam 8.30 malam kelmarin, bot yang dinaiki 20 individu termasuk pemancing dan awak-awak terbalik akibat ombak besar dan ribut.

Susulan kejadian itu, 12 individu berjaya menyelamatkan diri dan lima individu ditemui meninggal dunia iaitu Wan Aminuddin Wan Hussin, 63; Mohd Syafizam Daud, 43; Muhammad Zaki Muhamad Nordin, 32; Pok Ta berusia 50-an dan Shafiq Che Alim, 29, manakala, tiga lagi yang masih hilang hilang iaitu Harun Daud, 60; Arman Ismail, 43 dan Che Wadi Bakar, 40 tahun.

Difahamkan, bot terbabit dikatakan berlepas dari jeti Kuala Besar kira-kira jam 3 petang untuk tujuan memancing dan menyandat sotong.