Skip to main content

Gara-gara ketagihan arak, 3 maut minum cecair pensanitasi tangan

NEW MEXICO: Tiga individu meninggal dunia setelah meminum cecair pensanitasi tangan sebagai ganti minuman keras dalam satu kejadian di New Mexico, Amerika Syarikat (AS).

Selain tiga yang maut, tiga lagi mangsa berada dalam keadaan kritikal manakala seorang lagi disahkan buta, lapor portal The Detroit News.

Menurut Jabatan Kesihatan New Mexico pada Jumaat, ketujuh-tujuh individu gelandangan itu dipercayai bertindak minum cecair pensanitasi tangan yang mengandungi metanol itu akibat ketagihan arak.

Pihak berkuasa berkata golongan gelandangan di kawasan itu sering menyalah guna cecair pembasmi kuman serta beberapa produk lain sebagai pengganti kepada minuman beralkohol.

Menurut laporan itu lagi, Jabatan Kesihatan telah mengeluarkan amaran bahawa penyalahgunaan cecair pensanitasi tangan yang mengandungi metanol boleh mengakibatkan keracunan serius yang mengancam nyawa.

Tambahnya, penyalahgunaan alkohol dan metanol boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang, selain risiko buta serta kematian.